Sučeljavanje

Borci za Gradsko vijeće: Stranke i korupcija - borba ili šupljak

Kako se korupcija ozbiljno shvaća, kao i samo bavljenje politikom dokazuje i to da neke stranke u svojim pokušajima programa imaju točku ''kontrola namještanja tendera''.
Vijesti / Politika | 09. 12. 2020. u 11:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveća pošast našeg društva, kako to ''tepaju'' korupciji, prema mišljenju stranaka koje se bore za Gradsko vijeće Grada Mostara može se iskorijeniti domaćim snagama.

Naime, za potrebe sučeljavanja ideja na portalu Bljesak.info pitali smo stranke bi li pristale na angažman nekog međunarodnog dužnosnika da bdije nad tenderima i ostalim poslovima koji mogu biti mutni po uzoru na kanton Sarajevo.

Neki kažu kako misle da im ne treba pomoć za to, drugi kažu kako je pomoć dobrodošla, a kako se korupcija ozbiljno shvaća, kao i samo bavljenje politikom dokazuje i to da neke stranke u svojim pokušajima programa imaju točku ''kontrola namještanja tendera''. To bi, valjda značilo, da će se korupcija i dalje odvijati, ali pod kontrolom.

Kad je u pitanju HDZ 1990, oni smatraju kako za angažiranje stranog dužnosnika za borbu protiv korupcije ne bi bili protiv.

''Nepoznata nam je pravna regulativa takvog angažmana, kao i nadležnosti koje bi ta osoba imala, kao i mogućnosti financiranja takvog statusa. Mi imamo dovoljno organa i institucija za provođenje borbe protiv korupcije svih vidova, samo se trebaju bolje angažirati'', kaže HDZ 1990.

Naša stranka kaže kako su u Mostaru korupcija i nepotizam desetljećima bili prihvatljiv pa i uvriježen način rada vladajućih.

''Trebat će nam i vremena i resursa i pameti u borbi protiv istih tako da mi nismo u poziciji da odbijamo bilo kakvu pomoć na ovom putu'', naveli su iz Naše stranke.

HDZ BiH pak kaže kako se Kanton Sarajevo i tamošnji angažman stranog dužnosnika u nadgledanju borbe protiv korupcije ne može vezati uz Mostar.

''S obzirom na da se radi o dvije razine vlasti, različite nadležnosti a i visini proračuna s kojim raspolažu Vlada Sarajevske županije i Grad Mostara kao jedinica lokalne samouprave, nije moguće praviti paralelu na način kako ste to postavili. Osim toga imenovanje savjetnika se dogodilo nakon što su SAD uručile donaciju opreme navedenom Uredu, pa samim tim motiv ili razlog tog imenovanja dobiva posebnu konotaciju. Nismo navikli da strani dužnosnici mandate u Bosni i Hercegovini koriste konstruktivno i u korist razvoja kapaciteta domaćih struktura, ali Gradsko vijeće Grada Mostar čeka dosta posla pa je svaka konkretna i dobronamjerna pomoć dobrodošla'', naveo je HDZ BiH i dodao kako je u dijelu programa koji se odnosi na gospodarstvo ''posebno istakao sigurnost u poslovanju te nultu toleranciju na korupciju, gospodarski kriminal i trgovinu utjecajem''.

Koalicija za Mostar 2020 je za ovu ideju ''apsolutno da''.

''Svaka pomoć u borbi protiv korupcije je dobro došla. S obzirom da nemamo namjeru činiti koruptivne radnje, niti zataškavati korupciju, niti stimulirati korupciju, onda je naš stav potpuno jasan – pristajemo na stranog dužnosnika za borbu protiv korupcije i nultu stopu tolerancije za korupciju'', kažu iz ove koalicije.

I Koalicija Pravo na grad je za angažman stranog dužnosnika ''ako je stručan, odgovoran, ima potporu američke administracije i želi pomoći''.

''Zamolili smo prije par mjeseci američkog veleposlanika Nelsona i g. Palmera pomoć u praćenju pravosudnih procesa koje smo pokrenuli, zato što su građani Mostara opljačkani, poniženi i otrovani. Zatražili smo pomoć američke vojske kako bismo ispitali zemlju, zrak i vodu. Treba nam pomoć kako bismo znali s čim imamo posla, što sve imamo u našem okolišu i kako ćemo dalje. Zamolili smo ih da učine sve što mogu, kako bi izbori u Gradu Mostaru bili fer i korektni. Za prve dvije molbe još uvijek čekamo odgovor'', navode iz ove neovisne liste.

Hrvatska republikanska stranka smatra kako ovo pitanje minimalno ima dodirnih točaka s razinom lokalne samouprave.

''Borba protiv korupcije iziskuje paralelan rad svih razina vlasti, a lokalna razina o tome ne odlučuje. Što se tiče 'stranih dužnosnika' u borbi protiv korupcije, nabrojite nam osuđene za gospodarski ili politički kriminal u BiH koji su rezultat njihovog rada? Jedino što se na lokalnoj razini može uraditi jeste u biti ono što mi i nudimo, a to je transparentnost! Svaki građanin Mostara mora znati u što je utrošena svaka marka proračuna. Zato ćemo gradu ponuditi našu web-aplikaciju, po uzoru na Vrgorac i Bjelovar. Također, moraju se znati korisnici ugovora o najmu prostora u vlasništvu grada, cijene najma i ostvareni prihodi po tom pitanju. Osnovni problem naše korupcije jeste što nam se protiv korupcije bore i protiv nje, tobože, govore oni koji su najveći generatori i akteri korupcije. To je problem sustava, tu nam nikakvi stranci ne mogu pomoći, pogotovo što uvijek biramo te iste fiktivne borce protiv korupcije. Prvi korak u borbi protiv njih je Transparentnost i mi ćemo je u ovom četverogodišnjem mandatu u GV uvesti'', zaključio je HRS.

Kopirati
Drag cursor here to close