Jer nas se tiče

Pitanja kandidatima za Gradsko vijeće o Uborku: Tko ne odgovori, ide na 'stup srama'

Odgovore svih kandidata/kandidatkinja javno će objaviti, a oni koji/e ne pošalju svoju izjavu ili se negativno izjasne, objavit će javno uoči izbornog dana.
Gospodarstvo / Ekologija | 10. 12. 2020. u 10:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje građana "Jer nas se tiče" u četvrtak je uputilo otvoreno pismo kandidatima na predstojećim izborima u Mostaru.

Pismo je poslano na adresu 31 političkog subjekta, odnosno 375 kandidata na predstojećim izborima.

Udruženje građana "Jer nas se tiče" obratilo se otvorenim pismom - očekujući da će kandidati reagirati na trenutnu situaciju, te kao kandidat/kandidatkinja na predstojećim izborima i potencijalni/a vijećnik/vijećnica Gradskog vijeća grada Mostara dati svoje javno obećanje da će raditi u interesu svih građana/građanki Mostara, stavljajući na listu svojih prioriteta borbu za konačno zatvaranje deponije Uborak i njeno izmještanje na novu lokaciju, priopćili su. 

Odgovore svih kandidata/kandidatkinja javno će objaviti, a oni koji/e ne pošalju svoju izjavu ili se negativno izjasne, objavit će javno uoči izbornog dana.

Rok za izjašnjavanje je 15. prosinca 2020. godine do 11:55 sati.

Podsjetimo, građani su u srijedu navečer održali prosvjednu vožnju ispred deponije Uborak kao obilježavanje godišnjice kada su specijalne snage policije uklonile s puta ispred mostarske Deponije prosvjednike koji su nekoliko dana blokirali odvoz smeća jer je deponiji istekla uporabna dozvola. 

Omer Hujdur je podsjetio kako problem deponije mora biti prvi na listi rješavanja kada dođe novo Gradsko vijeće. 

Iz inicijative su podsjetili kako je deponija još prije 30 godina proglašena ekološkom bombom i stanje se, nažalost, neprestano pogoršava.

Tijekom 60 godina postojanja deponije, niti jednom nije urađena studija utjecaja na okoliš, a ista radi bez potrebnih dozvola. Deponija na Uborku ne posjeduje potrebne filtere, pa se procijedne vode izlijevaju u potok Sušicu kojim odlaze u rijeku Neretvu i zagađuju je.

''Objavili smo mnogo dokaza i nastavit ćemo širiti istinu o ekološkoj bombi koja je udaljena samo nekoliko kilometara od centra našeg grada. Nastavit ćemo borbu za naše zdravlje i za osnovna ljudska prava, i nećemo odustati od našeg cilja da spriječimo uništavanje života građana Mostara i cijele doline Neretve'', poručili su.

U protekle dvije godine odlagalište je u više navrata bilo blokirano zbog čega se smeće s mostarskih ulica danima nije odvozilo. Prosvjednici tvrde da je kapacitet odlagališta davno premašen, tražeći njegovu sanaciju i pronalazak nove lokacije.

Kopirati
Drag cursor here to close