Ako ovako nastavi...

Mogu se pronaći i mrtve ribe... Zašto je niska razina 'Mostarskog jezera'?

Zadnjih dana razina 'Mostarskog jezera' je poprilično niska, što je izazvalo zabrinutost građana i aktivista, no iz EPHZHB kažu kako će se već danas stanje popraviti.
Gospodarstvo / Ekologija | 16. 08. 2023. u 13:00 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za sada riblji svijet u Mostarskom jezeru nije ugrožen, ali ako razina jezera ostane ovako niska, mogao bi biti. Srećom, razina jezera već danas bi trebala biti veća.

Jurica Ćorić iz Udruge sportskih ribolovaca ''Neretva 1933'' Mostar za Bljesak.info je u ponedjeljak rekao kako se sada može naći ''pokoja mrtva riba'' no trenutno stanje nije alarmantno.

Velik problem česte oscilacije

''Stanje riblje populacije bi moglo biti ugroženo ako se nastavi ovako niska razina jezera, no najveći problem za riblji svijet su česte i velike oscilacije vode'', rekao je Ćorić.

Posebno je taj problem istaknut za vrijeme mrijesta šarana, jer je to riba koja ostavlja ikru nu trskama i po vrhu vode, a kako voda često oscilira, ikra ostane suha.

Teško kaže da će odrasle ribe ostati na suhom, možda neke, ali ne u tolikoj mjeri.

Još jednom je ponovio da česte i velike oscilacije jezera, ne samo ovog, prave problem ribljem svijetu, a elektroprivrede ne djeluju skladno i kako bi trebale.

Po zakonskim propisima

Iz ureda glasnogovornika Elektroprivrede Hrvatske-zajednice Herceg-Bosne, su nam rekli kako proizvodni pogoni u vlasništvu J.P. Elektroprivreda HZHB pa tako i HE Mostar radi sukladno propisanim zakonskim aktima.

''U ljetnim mjesecima, u cilju očuvanja biljnog i životinjskog svijeta, propisano je minimalno ispuštanje vode iz akumulacije HE Mostar kroz agregate u iznosu od 50 m3/s. Također je propisano da dotok u HE Mostar odnosno ispuštanje uzvodnih hidroelektrana ne smije biti manje od 50 m3/s. Na dnevnom nivou razina vode u akumulacijskom jezeru HE Mostar oscilira do 1 metar što je normalno za ljetne mjesece i rad hidroelektrana na rijeci Neretvi u cilju očuvanja biološkog minimuma nizvodno od HE Mostar u iznosu od 50 m3/s', navode u odgovoru.

Dotoci zadnjih 15-ak dana niži

''Situacija u zadnjih 15-tak dana je takva da su u pojedinim danima dotoci u akumulaciju HE Mostar bili nešto niži od 50 m3/s što je uz procjeđivanje i gubitke iz akumulacije te korištenje voda u poljoprivredne svrhe rezultiralo smanjivanjem razine vode u akumulaciji HE Mostar'', navode iz EPHZHB.

Bitno je naglasiti, kažu, da je trenutna srednja dnevna kota nivoa vode u akumulaciji HE Mostar na sredini radnog prostora akumulacije. 

Ova razina vode akumulacije, dodaju, ne ugrožava pogonsku spremnost HE Mostar.

Uvjet koji HE Mostar mora ispuniti

''Bolje bi bilo da je akumulacija puna, ali je to u sušnim dijelovima godine teško očekivati'', navode.

Dodaju da biljni i životinjski svijet u jezeru nisu ugroženi.

''HE Mostar, sukladno važećoj Vodnoj dozvoli, za potrebe očuvanja biljnog i životinjskog svijeta u koritu rijeke Neretva nizvodno od HE Mostar ima propisano minimalno ispuštanje u iznosu od 50 m3/s. To je uvjet koji HE Mostar mora ispuniti makar to rezultiralo padom razine vode u akumulaciji. Prema našim saznanjima, ako je razina vode akumulacije unutar propisanih granica, kao što je trenutni slučaj, biljni i životinjski svijet u jezeru nije ugrožen'', navode.

Povećanje se očekuje danas

Povećanje razine jezera, navode iz EPHZHB može se očekivati već danas.

''Prema informacijama kojima raspolažemo već danas, 16.08.2023. godine, doći će do povećanja dotoka u akumulaciju HE Mostar što će rezultirati laganim povećanjem razine vode u akumulaciji. Uz neizbježne dnevne oscilacije kote nivoa vode u akumulaciji HE Mostar srednja dnevna kota nivoa vode bi trebala biti ista ili veća'', navode.

No s obzirom na hidrološko stanje, ne može se reći da je ova godina izraziro suha, a oči građana 'uprte su' uzvodno na tok Neretve.

Video: Neretva više nikad neće biti ista.

Važno je napomenuti i da su se ranije znanstvenici iz 17 zemalja svijeta ujedinili kako bi istraživali gornji tok rijeke Neretve te njezine pritoke Jezernicu i Ljutu, poručivši kako rijeka Neretva više nikad neće biti ista.

Tada je održan kamp znanstvenika, a mjesto na kojemu je kamp održan ubrzo će biti pod vodom jer je tu planirana akumulacija hidroelektrane Ulog, a znanstvenici i aktivisti su složni kako će se posljedice posebno odraziti na Glavatičevo i Konjic te mjesta u donjem toku Neretve. 

Kopirati
Drag cursor here to close