Analize uredne?

Kordić o mulju: Postoji jednostavno i efikasno rješenje

"Druge lokalne zajednice, gdje su malo mudriji i gdje nemaju ovakav pritisak nevladinih inicijativa i stvaranje tobožnjih afera oko piralena, koriste taj novac za oplemenjivanje takvog mulja pa se on koristi za zelene površine", tvrdi Kordić.
Gospodarstvo / Ekologija | 21. 03. 2023. u 12:55 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mnogo je novca milijun KM za mulj. Hajde da razmišljamo, hajde da napravimo svoje postrojenje. Zadužimo se, koštat će nas manje dugoročno nego da odvozimo", kazala je vijećnica Naše stranke Irma Baralija prilikom svojeg izlaganja na sjednici 31. sjednici Gradskog vijeća Mostar.

Kako je istaknula, Gradu Mostaru potrebno je konačno rješenje za mulj. S njom se složio i gradonačelnik Mostara Mario Kordić koji je naglasio kako prema njemu Grad Mostar tu iz "neopravdanih razloga troši novac".

"Famozni piralen" 

"Početak priče seže davno, još nekada kad se pojavila priča oko famoznog pilarena u mulju i ostalog. Tada je Grad Mostar dobio zabranu odlaganja takve vrste mulja na gradsku deponiju i Grad nije imao druge mogućnosti već tražiti mogućnost zbrinjavanja mulja i po našim zakonima njegovog spaljivanja. S obzirom da u BiH ne postoji postrojenje koje može spaliti takav mulj bili smo primorani sklapati skupe ugovore za odvoz takvog mulja u Austriju i Mađarsku gdje smo ga sve odvozili i spaljivali", kazao je Kordić.

Istaknuo je kako su se tom temom bavili dvije godine te pokušavali iznaći rješenje.

Kordić je ponovio kako se po njemu novac troši na "bespotrebno spaljivanje mulja" te pojasno kako je u drugim lokalnim zajednicama to drukčije riješeno.

"Druge lokalne zajednice, gdje su malo mudriji i gdje nemaju ovakav pritisak nevladinih inicijativa i stvaranje tobožnjih afera oko piralena i svega ostalog, koriste taj novac za oplemenjivanje takvog mulja pa se on koristi za zelene površine gradskih parkova i svega ostalog. U tom smjeru idemo i mi i zbog toga su rađene silne analize, odnosno redovite analize mulja od kojih je svaka bila 'uredna', odnosno nije bilo nikakvih nedozvoljenih supstanci unutra da bi se to moralo zbrinjavati na način da se spaljuje", naveo je mostarski gradonačelnik te nastavio:

"Upravo iz budžeta za deponiju predviđena je nabavka jednog uređaja. Mi ćemo, ukoliko dobijemo sve potrebne dozvole, okolinske i sve ostalo..., pokušati riješiti i taj problem mulja. Ajmo reći da postoji vrlo jednostavno i efikasno rješenje međutim moramo dobro prema vani iskomunicirati jer je priča oko mulja išla totalno u krivom smjeru i koštala nas je jako, jako puno".

Video: Bago o mulju, otrovu, kanalizaciji i opet o tužitelju

Malo Beč, malo Mađarska 

Podsjetimo, velika se prašina dizala oko mulja iz mostarskog pročistača pa je predmet o tome bilo preuzelo i tužiteljstvo HNŽ-a koje, nakon prvotnih tvrdnji da se rade istražne radnje, još uvijek nije poduzelo ništa po pitanju teških optužbi zbog otrovnih tvari koje se nalaze u otpadu s pročistača.

Ranije je mostarski gradonačelnik Mario Kordić rekao kako mulj iz Mostara ''ide u Beč pa u Mađarsku''.

''Problem mulja me muči godinu dana. Mostar godišnje ima 2.500 tona mulja kao produkt pročišćavanja otpadnih voda s tendencijom rasta'', rekao je u svibnju 2022. godine na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara gradonačelnik Mario Kordić.

''Kolektori su završeni, dio sekundarne mreže se radi. Desnoobalni kolektor je opterećen oborinskom vodom i osim organskim onečišćen je i drugim tvarima. Pa se sjećate priče o piralenu zbog čega smo dobili zabranu odlaganja mulja. Svugdje u BiH se odlaže na sanitarne deponije. Mulj iz Mostara ide u Beč pa u Mađarsku, imamo razgovore da oslobodimo prostor da imamo gdje sljedeću turu gdje skladištiti'', naveo je Kordić.

Prema njemu, mulj može biti i đubrivo.

''Mulj bi uz vrlo jednostavnu intervenciju bi mogao biti i đubrivo. Međutim, kao i u svemu mi to iskompliciramo da napravimo štetu sami sebi. Pomnožite 800 KM sa 2.500 tona i dobit ćete koliko nas je dobio piralen'', rekao je Kordić još u svibnju.

Cijeli put mostarskog mulja pročitajte OVDJE.

Kopirati
Drag cursor here to close