Pročistač

Više od pola milijuna KM za mostarski mulj

Ranije je mostarski gradonačelnik Mario Kordić rekao kako mulj iz Mostara ''ide u Beč pa u Mađarsku''.
Gospodarstvo / Ekologija | 29. 09. 2022. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od pola milijuna KM Grad Mostar utrošit će na zbrinjavanje mulja sa postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Mostar (PPOV).

Posao, koji će trajati pola godine, dodijeljen je na tenderu u kojem je najnižu cijenu ponudila tvrtka Kemeko-BH d.o.o. iz  Lukavca.

Ugovor je težak 576.000 KM bez PDV-a.



Podsjećamo, velika se prašina dizala oko mulja iz mostarskog pročistača pa je predmet o tome bilo preuzelo i tužiteljstvo HNŽ-a koje, nakon prvotnih tvrdnji da se rade istražne radnje, još uvijek nije poduzelo ništa po pitanju teških optužbi zbog otrovnih tvari koje se nalaze u otpadu s pročistača.

Ranije je mostarski gradonačelnik Mario Kordić rekao kako mulj iz Mostara ''ide u Beč pa u Mađarsku''.

''Problem mulja me muči godinu dana. Mostar godišnje ima 2.500 tona mulja kao produkt pročišćavanja otpadnih voda s tendencijom rasta'', rekao je u svibnju na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara gradonačelnik Mario Kordić.

''Kolektori su završeni, dio sekundarne mreže se radi. Desnoobalni kolektor je opterećen oborinskom vodom i osim organskim onečišćen je i drugim tvarima. Pa se sjećate priče o piralenu zbog čega smo dobili zabranu odlaganja mulja. Svugdje u BiH se odlaže na sanitarne deponije. Mulj iz Mostara ide u Beč pa u Mađarsku, imamo razgovore da oslobodimo prostor da imamo gdje sljedeću turu gdje skladištiti'', naveo je Kordić.

Prema njemu, mulj može biti i đubrivo.

''Mulj bi uz vrlo jednostavnu intervenciju bi mogao biti i đubrivo. Međutim, kao i u svemu mi to iskompliciramo da napravimo štetu sami sebi. Pomnožite 800 KM sa 2.500 tona i dobit ćete koliko nas je dobio piralen'', rekao je Kordić u svibnju.

Kopirati
Drag cursor here to close