Rješenje problema

Kordić o mulju: Uz vrlo jednostavnu intervenciju mogao bi biti i đubrivo

''Mulj bi uz vrlo jednostavnu intervenciju bi mogao biti i đubrivo. Međutim, kao i u svemu mi to iskompliciramo da napravimo štetu sami sebi'', kaže Kordić.
Vijesti / Politika | 12. 05. 2022. u 15:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Problem mulja me muči godinu dana. Mostar godišnje ima 2.500 tona mulja kao produkt pročišćavanja otpadnih voda s tendencijom rasta'', rekao je na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara gradonačelnik Mario Kordić.

''Kolektori su završeni, dio sekundarne mreže se radi. Desnoobalni kolektor je opterećen oborinskom vodom i osim organskim onečišćen je i drugim tvarima. Pa se sjećate priče o piralenu zbog čega smo dobili zabranu odlaganja mulja. Svugdje u BiH se odlaže na sanitarne deponije. Mulj iz Mostara ide u Beč pa u Mađarsku, imamo razgovore da oslobodimo prostor da imamo gdje sljedeću turu gdje skladištiti'', naveo je Kordić.

Prema njemu, mulj može biti i đubrivo.

''Mulj bi uz vrlo jednostavnu intervenciju bi mogao biti i đubrivo. Međutim, kao i u svemu mi to iskompliciramo da napravimo štetu sami sebi. Pomnožite 800 KM sa 2.500 tona i dobit ćete koliko nas je dobio piralen'', rekao je Kordić.

Kopirati
Drag cursor here to close