Javna prozivka

Hujdur: Gradonačelnik i Gradsko vijeće nas lažu u lice

"Svjesno se trujemo, zdravstveni karton HNŽ to pokazuje jer se broj karcinoma povećao za 500%, upravo zbog toga što Uborak ubija lagano, kao cigareta čovjeka koji puši. Uborak je došao do toga da počinje ubijati'', poručili su iz Udruženja.
Gospodarstvo / Ekologija | 28. 09. 2022. u 12:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Gradske vlasti uvijek nanovo upozoravaju i prijete da će Mostar za 15 dana biti zatrpan smećem, a ljetos su spominjali i zarazu zbog vrućina, odnosno ležanja smeća po ulici. Na ovakvu vrstu pritiska, kao i na druge pritiske da povučemo tužbu, nismo pristali i nećemo pristati. Tužbu možemo povući samo ako se postojeća lokacija zatvori, a deponija izmjesti na novu lokaciju, odnosno udovolji svim našim ranijim zahtjevima", kazao je predstavnik Udruženja građana ''Jer nas se tiče'' Fuad Hujdur.

Naime, konferencija za medije Udruženja građana ''Jer nas se tiče'' održana je u srijedu u prostorijama Centra za kulturu u Mostaru, a kako su istaknuli organizatori "okupili smo se kako bismo javnost informirali o problemima koji nas desetljećima muče, a vezani su za deponiju Uborak i naše zahtjeve od kojih nećemo odustati".

Zabrana snimanja

Upozorio je Hujdur i na zabranu snimanja deponije Uborak "kao da se radi o NATO bazi''.

"Od kolikog je značaja ova deponija za grad, županiju i Federaciju govori činjenica da se na rješenju ne radi ništa, osim pokušaja prevare nas iz Udruženja i građana koji žive u blizini deponije", istaknuo je.

Kako navodi, u predizbornoj kampanji za lokalne izbori svim strankama i kandidatima bila su "puna usta obećanja kako će se zalagati za zatvaranje deponije i na tome su skupljali glasove svih nas, posebno nas iz sjevernog dijela grada".

"Kad su došli na vlast, krenulo se s igrama i obećanja su pala u zaborav. Danas nema više priče o rješenju problema i pronalaženju nove lokacije, nego se radi na planovima za proširenje deponije uz dozvolu ministrice Edite Đapo, koja je dala dozvolu za rad deponije bez okolinske dozvole. To što su izvješća o zdravstvenom stanju građana alarmantna, koja pokazuju sve veći broj oboljelih od karcinoma, očito nikome u Gradu, Županiji i Federaciji nije bitno'', istaknuo je Hujdur pa nastavio:

''Pitamo se, zašto je zabranjeno snimanje deponije, što se radi iza zidova, proširuje li se deponija, priprema li se izrada nove kazete, tako da kad stigne presuda na našu tužbu već imaju mogućnost za odgodu. Ali zaboravljaju na moć naroda. To što šutimo, ne znači da smo odustali. Svakim danom šutnje mi crpimo još veću snagu za nastavak borbe za boji i zdraviji život naše djece".

Radi se? 

Iz Udruženja građana ''Jer nas se tiče'' zatražili su od gradonačelnika i radne grupe za Uborak da se "uozbilje" te poduzmu odlučne korake za trajno rješenje za odlaganje otpada u Gradu Mostaru.

Foto: Bljesak.info / Konferencija za medije Udruženja građana

"Naši zahtjevi su zatvoriti i sanirati deponiju Uborak u što skorijem roku, iznaći novu lokaciju za deponiju i upisati je u prostorni plan, obrisati postojeću deponiju iz prostornog plana Grada Mostara i HNŽ. Planiramo se obratiti i odgovornima u Gradskoj upravi te tražiti od njih odgovore'', naveo je Hujdur.

Podsjećaju kako je zadnji sastanak s gradonačelnikom Grada Mostara Marijom Kordićem bio prije godinu dana, a tada se govorilo o povlačenju tužbe Udruženja građana ''Jer nas se tiče''.

"Mi bez ispunjavanja naših uvjeta nećemo ništa govoriti, zato on baca na nas krivicu i optužuje nas da nećemo da se problem riješi. Mi želimo da se problem riješi, ali želimo vidjeti rezultate i barem mali pomak naprijed u rješavanju problema. Stanujem blizu deponije i svaki dan tu šetam i vidim da se rade već iskopavanja na proširenju, što nemate nigdje službeno, ali se na tome radi punom parom. U lice nas gradonačelnik laže, i on i Gradsko vijeće", naglasio je Hujdur.

Svjesno se trujemo 

Iz Udruženja "Jer nas se tiče" istaknuli su kako posjeduju službeni nalaz studije oko Uborka koja pokazuje da se u zemlji nalazi puno više teških metala nego što je dozvoljeno.

Foto: Bljesak.info / Konferencija za medije Udruženja građana 

"Ako to ne otvori ljudima oči, mi ne znamo što će drugo. Svjesno se trujemo, zdravstveni karton HNŽ to pokazuje jer se broj karcinoma povećao za 500%, upravo zbog toga što Uborak ubija lagano, kao cigareta čovjeka koji puši. Uborak je došao do toga da počinje ubijati'', dodali su.

Podsjetili su kako odlaganje smeća u BiH nije riješeno u gotovo cijeloj državi te naglašavaju kako se za "male pare iz Proračuna se mora izdvojiti novac i uložiti ga za uklanjanje smeća na sigurnoj bazi".

''Mi kaskamo za normalnim državama, odlažemo smeće kao da je kora od banane. Smeće je danas jako opasna stvar jer ono koje se baci ono 'radi'. Tako smeće na Uborku stvara zagađenu vodu, punu tko zna čega, koja ide u tlo i kroz tlo dolazi u Neretvu i širi se dalje. Ljudi moraju biti toga svjesni i vidjeti stvarni problem Uborka'', dodali su.

Težak projekt 

Na kraju su rekli kako su svjesni kako je ovo težak projekt koji zahtjeva puno vremena te najavili novi izlazak na ulice.

''Morat ćemo ponovno izaći na ulice i dati neke rokove jer mi se evo tri godine borimo, a ništa se nije uradilo nego smo otišli unazad'', zaključili su.

Podsjetimo, u lipnju je Vijeće ministara BiH usvojilo Inicijativu Ministarstva financija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu (Upravljanje čvrstim otpadom Mostar) između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), vrijedan 5 milijuna eura.

"Sredstva su namijenjena provođenju Plana prilagođavanja za regionalnu deponiju Uborak – Buđevci, uključujući zatvaranje i saniranje postojeće plohe za odlaganje otpada, izgradnju nove plohe i prečistača procjednih voda s deponije", istaknuto je ranije.

Foto: Bljesak.info / Konferencija za medije Udruženja građana 
Kopirati
Drag cursor here to close