Tri godine od prve blokade

Hodžić: Sanacija deponije Uborak da, proširivanje ne

"Kordić je obećao da će ovo riješiti za svoj mandat. Zvali smo ga da se opet vidimo, ali nam se ne javlja iako on tvrdi suprotno", kazao je Nijaz Hodzić iz inicijative "Jer nas se tiče".
Gospodarstvo / Flash | 10. 06. 2022. u 13:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom treće godišnjice od prve blokade u Mostaru je organizirano prosvjedno okupljanje ispred deponije Uborak.

Priča oko deponije Uborak kod Mostara čiju sanaciju i zatvaranje građani traže već duži period još uvijek nije dobila svoj epilog. Nakon što je povučena tužba teška skoro 700.000 KM protiv Udruženja građana "Jer nas se tiče", gradonačelnik Mostara Mario Kordić apelirao je na aktiviste ovog Udruženja da povuku svoju tužbu koja se odnosi na Plan prilagodbe koji je donijelo Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kako bi se što prije ishodovale dozvole i počelo sa sanacijom deponije.

Nezadovoljni rokovima u Planu prilagodbe u kojem stoji kako se postojeća deponija mora sanirati za pet i više godina, članovi "Inicijative jer nas se tiče" podnijeli su sudsku tužbu protiv Federalnog ministarstva turizma i okoliša koje je usvojilo Plan prilagodbe.

"S pokojnim gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem smo imali dogovore gdje se trebala formirati radna grupa da riješimo ovo pitanje, od toga nije bilo ništa. Mario Kordić je obećao da će ovo riješiti za svoj mandat. Zvali smo ga da se opet vidimo, ali nam se ne javlja iako on tvrdi suprotno. Grad raspolaže s 2,5 milijuna marka od Agencije za zaštitu okoliša i mogu odmah to iskoristiti za saniranje deponije, ali ništa", kaže za N1 Nijaz Hodzić iz inicijative "Jer nas se tiče".

Ističe da neće povući tužbu jer ih ona štiti od proširivanja deponije Uborak. Ipak, primijetio je kaže, da su se iskopale nove rupe i kasete i da i pored tužbe i pored toga što nemaju građevinsku i okolišnu dozvolu, radovi traju.

"Oni nemaju dozvolu ni za odlaganje smeća, ali to rade tri godine. Federalno ministarstvo koje izdaje dozvole nije prihvatilo studiju utjecaja na okoliš u kojem se kaže da se s gradnjom deponije mora stati. Nas optužuju sada za blokadu, a mi s njom nemamo ništa. Mi smo za sanaciju deponije i odmah bi dozvolili radove, ali za proširivanje deponije nismo", kaže Hodžić.

Za kraj je rekao da se ljudi i dalje zbog deponije Uborak suočavaju s teškim oboljenjima karcinoma i da neće odustati od svojih zahtjeva.

Kopirati
Drag cursor here to close