Problem Mostara

Još nema rješenja oko izmještanja deponije Uborak

Zahtjev za iznalaženjem nove lokacije za gradonačelnika Marija Kordića bez obzira na prošlogodišnji zaključak, danas nije realan.
Gospodarstvo / Ekologija | 04. 07. 2022. u 07:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ključni zahtjev građana naseljenih oko deponije Uborak u Mostaru je iznalaženje lokacije za novu regionalnu deponiju.

Predstavnici vlasti do danas im nisu udovoljili, iako je u jednom trenutku postojalo šest potencijalnih lokacija.

Lokalna vlast na prošlogodišnjoj tematskoj sjednici, obvezala se da će početi raditi na iznalaženju nove lokacije.

Prvi zaključak tematske sjednice u lipnju prošle godine bio je da se u proceduri izmjena i dopuna Prostornog plana Mostara odredi nova lokacija za deponiranje otpada. Godinu kasnije, otpad i dalje na Uborku.

Zahtjev za iznalaženjem nove lokacije za gradonačelnika Marija Kordića bez obzira na prošlogodišnji zaključak, danas nije realan.

"Ako mi danas nađemo novu lokaciju, slijede studije da li su lokacije adekvatne i to je proces od tri ili šest mjeseci. To je proces koji traje par godina. Zato je vrlo važno da proces zatvaranja i sanacije počne danas, a u tih pet godina ćemo se baviti i novim deponijskim poljem", navodi Kordić.

Aktivisti su suglasni da je za sve potrebno vrijeme, ali i razočarani što je izgubljena cijela godina.

Gradske vlasti prema Kordićevim riječima čekaju plan o upravljanju otpadom što je posao županijskog i federalnog nivoa vlasti. Moguća opcija je i spalionica otpada.

I dok traju prepucavanja, obje strane iščekuju vijesti sa Županijskog suda u Sarajevu na kojem je Udruženje tužilo Ministarstvo okoliša i turizma Federacije zbog rokova u planu prilagodbe i izdavanja okolinske dozvole za deponiju.

Iz Grada su ranije apelirali na Udruženje da se tužbe povuku, kako bi se otkočili procesi.

U rješavanje problema deponije uskoro će se uključiti strana veleposlanstva ii Europska banka za obnovu i razvoj. Prije konstituiranja aktualnog saziva Gradskog vijeća, predstavnici Grada sa aktivistima su u više navrata razgovarali i o novim lokacijama za deponiju. Postojalo je šest potencijalnih rješenja, koja su vješto skrivana od javnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close