Jasna poruka

Javna rasprava pred Mostarcima: "Niti jedan centimetar rijeka nikada više u cijevi"

Gospodarstvo / Ekologija | 18. 01. 2022. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Riverwatch / Mini hidroelektrana

Javna rasprava o Nacrtu Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH održat će se u srijedu, 19. siječnja 2022. godine u konferencijskoj Sali Gradske vijećnice Grada Mostara s početkom u 11:00 sati.

U sali Gradske vijećnice Grada Mostara tog dana okupit će se udruženja koja se već više od desetljeća bore za očuvanje naših rijeka od pogubnih malih hidroelektrana.

Javna rasprava će biti odlučujući trenutak da se vlastima pošalje jasna poruka: "Niti jedan centimetar naših rijeka nikad više u cijevi!".

Zakonski tekst koji će se naći na raspravi predstavlja nužan i eksplicitan korak ka potpunoj zabrani izgradnje MHE u Federaciji BiH, suglasno duhu i slovu Zaključka o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na cijeloj teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine od 23. lipnja 2020. godine, stoji u priopćenju Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

„Navedene zakonske izmjene zaustavit će gradnju 100 do 150 MHE i spasiti stotine kilometara posljednjih divljih i pitkih bosanskohercegovačkih rijeka. Male hidroelektrane donose korist isključivo bogatim investitorima, koji nelegalno ili nelegitimno uzurpiraju naša javna dobra. U tome su suglasne kako lokalne zajednice, tako i znanstvena i stručna javnost neovisna od investitora“, poručili su iz Koalicije.

Na javnoj raspravi  sudjelovat će aktivisti iz Fojnice, Kruščice kod Viteza, Bunskih kanala kod Mostara, doline Neretvice kod Konjica, Jablanice i brojnih drugih lokalnih zajednica.

„Upravo je njihova nepokolebljiva i istrajna borba i natjerala institucije vlasti da počnu raditi na zabrani ubijanja rijeka radi profita šačice moćnika. Ta je borba ujedinila cijelo naše društvo i nakon godina sudskih procesa, prosvjeda, peticija, sučeljavanja s bagerima i nasilnicima - na pragu smo pobjede“, istaknuli Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close