Infekcija koju prenose krpelji

Japan prijavio prvu smrt od Oz virusa u svijetu

Nacionalni institut za infektivne bolesti potvrdio je smrt žene u 70-im godinama, rekavši da trenutno nije dostupno cjepivo protiv virusa Oz, koji je otkriven samo u Japanu
Vijesti / Svijet | 23. 06. 2023. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanka u 70-im godinama, koja je umrla nakon 26 dana liječenja u bolnici, postala je prva žrtva u svijetu od infekcije koju prenose krpelji nakon što se zarazila virusom Oz u istočnoj provinciji Ibaraki, sjeverno od Tokija, priopćile su vlasti u petak, javlja Anadolija.

Ovo je prva prijavljena smrt u svijetu uzrokovana potencijalnom infekcijom koju prenosi krpelj, objavio je Kyodo News sa sjedištem u Tokiju.

Prema pokrajinskoj Vladi i Ministarstvu zdravstva Japana, žena je zatražila medicinsku pomoć u ljeto 2022. godine nakon što je imala simptome poput groznice i umora.

Njeno stanje se pogoršalo nakon što joj je prvobitno dijagnosticirana upala pluća, zbog čega je bila potrebna hospitalizacija.

Tijekom liječenja, liječnici su joj otkrili natopljenog krpelja na gornjem desnom dijelu butine. Umrla je 26 dana nakon što je primljena u bolnicu od miokarditisa, upale srčanog mišića.

Nacionalni institut za zarazne bolesti u Tokiju potvrdio je da trenutno nije dostupno cjepivo za virus Oz, koji je otkriven samo u Japanu.

Institut je naglasio potrebu za daljim istraživanjem kako bi se u potpunosti razumjeli simptomi i potencijalni rizici povezani s infekcijom.

Godine 2018. virus Oz je prvi put identificiran u vrsti krpelja Amblyomma testudinarium pronađenoj u provinciji Ehime, na zapadu Japana. Vjeruje se da je ova vrsta krpelja odgovorna za prenošenje virusa, a njegovo prisustvo je uočeno na širokom području Japan.

 
Kopirati
Drag cursor here to close