Traži se zaštita

Istražuje se podvodni svijet Trebižata: Znanstvenici na terenu

Istraživanje obećava zanimljive rezultate, a nadamo se da će oni da doprinesu i podizanju svijesti o važnosti i bogatstvu ove pritoke Neretve!
Gospodarstvo / Ekologija | 24. 05. 2023. u 12:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za životnu sredinu već duže vrijeme provodi aktivnosti koje imaju za cilj zaštitu pritoka Neretve (Buna, Bunica, Bregava i Trebižat) kroz podršku lokalnim organizacijama ili samostalne projekte u saradnji s lokalnim organizacijama.

Endemi 

U sklopu projekta "Istraživanje ihtiofaune s ciljem zaštite rijeke Trebižat", znanstvenici iz BIOTA BH započeli su proučavanje bogatstva i raznolikosti podvodnog svijeta ove rijeke s ciljem njene zaštite i očuvanja ekosustava.

Rijeka Trebižat, jedna od većih pritoka Neretve, poznata je po svojoj izvanrednoj ljepoti i biološkoj raznolikosti. Skriva brojne vrste riba i drugih organizama i poznata je kao jedan od središte endemizma u BiH.

Foto: Dragana Kovačić Jošić / Istražuje se podvodni svijet Trebižata

Cilj projekta je provesti detaljno istraživanje ihtiofaune sustava rijeke Trebižat, s posebnim osvrtom na kritično ugroženu vrstu sitnoljuskavi klen.

Tim stručnjaka, koristeći suvremenu opremu i znanstvene metode poput analize e-DNK (DNK životne sredine), će prikupiti podatke koji će omogućiti bolje razumijevanje biološke raznolikosti rijeke i stanja populacija.

Zaštita 

"Uslijed raznih prijetnji poput zagađenja otpadnim vodama, ilegalne gradnje, pojave invazivnih vrsta i gubitka staništa, Trebižat je suočen s ozbiljnim izazovima. Rezultati istraživanja će poslužiti kao argument za zagovaranje zaštite ove rijeke i njenog biološkog blaga te će biti uvršteni u studiju koju izrađujemo u okviru istog projekta s ciljem pokretanja inicijative za službenu zaštitu područja", istaknula je koordinatorica projekta iz Centra za životnu sredinu Dragana Kovačić Jošić.

Dušan Jelić, voditelj istraživanja je naglasio da će kroz ova istraživanja utvrditi kakvo je stanje i ekologija vode.

"Na nekim lokacijama smo već utvrdili vrstu koljuška koja dolazi u dosta čistim vodama, zatim neretvanskog vijuna, svala i druge vrste, ali i jednu invazivnu vrstu".

Istraživanje obećava zanimljive rezultate, a nadamo se da će oni da doprinesu i podizanju svijesti o važnosti i bogatstvu ove pritoke Neretve!

"Posebno smo u prethodne tri godine intenzivno radili na toj temi kroz istraživanja biodiverziteta, jačanje kontakta s lokalnim zajednicama i zagovaranje zaštite", priopćili su iz Centar za životnu sredinu.

Kopirati
Drag cursor here to close