Svjetski umjetnici u Mostaru

Zvrk u Mostaru: Umjetnost treba izaći na ulice

Sarajevo, Mostar i Banja Luka ugostit će od 19. do 28. rujna peto izdanje Internacionalnog interdisciplinarnog festivala suvremenog performansa - 'Zvrk 2019.'
Kultura / Flash | 19. 09. 2019. u 12:52 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bitno je preispitati normativnu historijsku paradigmu i legitimitet zabilježene historije koja utječe na način na koji razmišljamo o utjelovljenju, nacionalnoj pripadnosti, prenosu znanja – te nanova odraziti u formi i sadržaju'', rekla je  ko-direktorica festivala Zvrk Mersiha Mesihovic na press konferenciji održanoj u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača povodom internacionalnog festivala kojem će domaćin biti i Mostar.

Naime, gradovi Sarajevo, Mostar i Banja Luka ugostit će od 19. do 28.  rujna peto izdanje Internacionalnog interdisciplinarnog festivala suvremenog performansa - 'Zvrk 2019.' Festival će ugostiti pet domaćih i šest stranih umjetnika .

Mesihovic je govorila i o tijelu kao ovogodišnjoj temi Festivala-  koju je ujedno povezala i sa granicama BiH, ali i regije.

Ova Mostarka s adresom u New Yorku  kaže i da je Festival Zvrk zapravo poziv za otvaranje vrata ka svijetu, kao i način da se uzme dio bh kulture i ponese u svijet. Na Zvrku će 23. rujna  2019. u 21h  biti upriličen i njezin performans „Sevdah body“  koji je trebao biti održan na Španjolskom trgu, ali zbog lošeg vremena će biti izmješten u OKC ’Abrašević' .

Video: Mersiha Mesihovic - Times Square

Po ugledu na najnovije svjetske trendove koji žele približiti scenske umjetnosti što široj javnosti i ostvariti interakciju umjetnika sa publikom, ovogodišnji Festival će se predstaviti na različitim lokacijama tri bh. grada.

Upravo te lokacije su ključne za održavanje Zvrka, jer umjetnost treba biti dostupna svima, mišljenja je Amele Darling, mostarska umjetnica koja živi u Berlinu.

''Dobro je izaći iz klasičnih prostora i vratiti umjetnost narodu, ili slučajnom prolazniku na ulici. To je u Berlinu jako razvijeno i doprinosi atmosferi u gradu. Na taj način je kultura dostupna svima. Mostar ima uvjete za takvu vrstu kulture na otvorenom. Ima divne parkove, trgove, lijepo vrijeme, svjetlost – odnosno prirodne elemente s kojim se čovjek može poigrati'', ističe Darling koja svoj klavirski koncert ima večeras 19. rujna od 20 sati u Kosači.

Naime, 23.9. u OKC 'Abrašević' od 19:30 sati će biti upriličen solo performans Leyya Mona Tawil, a istu večer od 21 sat na istom mjestu slijedi performans u kojem sudjeluju Andrey Radowski, Ray Weitzenberg, Zoran Pars Vujanović, Hrvoje Ćaćulović i Merima Muminhodžić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close