Vlada FBiH

Razgovor o zapošljavanju boračkih kategorija

Gospodarstvo / Flash | 17. 05. 2016. u 14:05 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na inicijativu Saveza ratvih vojnih invalida FBiH i resornog federalnog ministarstva, danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH održan sastanak o temi "Mjesto i uloga Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u zapošljavanju boračkih kategorija".

Sastanku su prisustvovali zamjenik premijera FBiH i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, savjetnik premijera FBiH Suvad Osmanagić, direktor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Ahmet Baljić, pomoćnik ministra rada i socijalne politike Dobrica Jonjić i, u ime Saveza ratnih vojnih invalida FBiH, Esad Delić i Ekrem Julardžija.

Predstavnici Saveza ratnih vojnih invalida su tražili odgovore na pitanja koja se odnose na zapošljavanje ratnih vojnih invalida 50 posto i više uz pomoć sredstava Fonda, sudjelovanje predstavnika Saveza RVI u upravljačkim strukturama Fonda, te na korištenje odredbi Zakona o javnim nabavkama o tzv. „rezerviranoj nabavci“ za gospodarska društva čiji su osnivači ratni vojni invalidi.

Nakon rasprave o prihodovnoj strani Fonda, postupanju prema poduzećima koja ne uplaćuju poseban doprinos za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, potrebama izmjena i dopuna Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, rečeno je da Vlada Federacije BiH daje punu podršku profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom i upućuje poziv svim nadležnim organima, ustanovama i preduzećima da poštuju Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Također, dana je podrška kampanji Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i organa uprave Federacije BiH za naplatu posebnog doprinosa za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Savez RVI FBiH će, jedan je od zaključaka, pripremiti i ponuditi katalog usluga gospodarskih društava invalidnih osoba u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Danas je podržan i zahtjev Saveza RVI da imaju svog predstavnika u upravljačkim strukturama Fonda za profesionalnu rehabilitaciju. Bit će razmotrene i potrebe za izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u cilju poboljšanja njihovog statusa, zaključeno je na današnjem sastanku, priopćilo je Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, a prenosi Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close