Otežano prometovanje

BiH: Otežan promet zbog snijega

U pojedinim dijelovima BiH je otežan promet zbog snijega.
AutoMoto / Stanje na cestama | 11. 02. 2018. u 08:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Snijeg na bh. cestama

Nove snježne padaline koje su tijekom noći zahvatile pojedine dijelove Bosne i Hercegovine otežale su i usporile prometovanje, naročito na dionicama u višim predjelima.

Izdvajaju se magistralni putevi: Bugojno-Novi Travnik (Rostovo), Sarajevo-Kladanj (Nišići i Karaula), Sarajevo-Konjic (Ivan Sedlo), Prozor-Gornji Vakuf (Makljen) i Bugojno-Kupres-Šujica .

Zbog niskih jutarnjih temperatura u nižim područjima kao i na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima upozorava se na poledicu na kolniku. Apelira se na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uvjetima na putevima. Upozoravaju se i na učestale odrone kamenja i zemlje na kolnik.

Na autoputu A-1 preticajnom trakom prometuje se na dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo.

Zbog aktiviranih klizišta izmijenjen je režim prometovanja i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača.

Jednom trakom prometuje se na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar, a razlog je urušavanje potpornog zida.

Vozači se upozoravaju na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz, a posebno se izdvajaju dionice: Jablanica-Prozor, Jajce-Banja Luka i Sarajevo-Foča. Apelira se na maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uvjetima na putu.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, priopćeno je iz BIHAMK-a.

Kopirati
Drag cursor here to close