Nije to samo ovdašnji problem

VIDEO | Njemačka policija u borbi s noćnim trkačima

Ilegalno noćno utrkivanje nabrijanim vozilima pogrešno se smatra balkanskom navikom. Njemačka je oduvijek bila raj za tuning prerade, a ni trkača ne nedostaje. Vlada prava epidemija.
AutoMoto / Flash | 09. 04. 2019. u 12:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Cesta tisna, a Manta bisna", izraz je kojeg se itekako sjećaju stariji među vama. Krajem osamdesetih i početkom devedesetih, valjda po uzoru na seriju kultnih njemačkih filmova o Opel Manti, i kod nas je, poglavito u zapadnim dijelovima Hercegovine, krenula manija tuninga. I upravo je Opel Manta bila jedan od najčešćih automobila koji se spuštao, pojačavao i iz kojeg bi auspuh naprosto grmio.

Nije Manta bila jedina – čak ni među Opelima – Kadett GSi, Monza, Ascona, Calibra, sve su to imena koja pamtimo po bar ponekom tuniranom primjerku koje ste i vi poznavali. Ni ostali proizvođači nisu bili manje zastupljeni, sjetit ćemo se svih tih Golfova GTi, što kečeva, što dvojki, a nesumnjivo je poseban kult predstavljala BMW „Kockica“, odnosno legendarni E30 model serije 3, pogotovo u M3 i wannabe M3 verzijama.

Osamdesete su u Njemačkoj bile raj za tuning, a mi smo kao i uvijek što s eautomobila tiče, kopirali ono što se radi u Njemačkoj. Tamo se, u međuvremenu, čitavom svijetu sirovih mehaničkih prerada pridružio elektronski tuning. „Čipovanje“ motora, kontrola ovjesa i druge karefeke učinile su svijet brzih automobila šarenijim i potentnijim. Utrke ubrzanja i filmovi poput „Brzi i žestoki“ udahnuli su novi život čitavoj tuning sceni, koja je bezbrižno preživjela devedesete i ušla nikad jača u novi milenij. Trend se proširio po čitavom svijetu, japanska drift akademija susrela je američku tradiciju noćnog trkanja i njemačku tuning kulturu.

Iako o Njemačkoj ponekad imamo mišljenje kako tamo vlada red, rad i disciplina, stvari ipak nisu tako ružičaste. Noćni trkači, sa prikladno tuniranim vozilima, često prerađenima na način koji izlazi iz okvira zakona, nakon ponoći počinju vladati ulicama. Noćno utrkivanje, pogotovo pod utjecajem alkohola, počelo je uzimati živote, kako vozača, tako i slučajnih prolaznika.

Policija u Kelnu, kao što ćete vidjeti u ovom prilogu DW-a, oformila je i posebni odjel koji se bori protiv pošasti noćnog utrkivanja. Oni djeluju preventivno, i to na način da još u ranoj fazi noći love potencijalne prijestupnike u prometu – jednostavno ne čekaju da se tragedija dogodi, nego sumnjivce, koji se često pokažu kao vlasnici ilegalno dotjeranih vozila, isključe iz prometa! Takve odaju vanjski elementi, ali i precizno seciranje policajaca, čijem oku ne mogu pobjeći prerađeni ispuh, ovjes ili farovi. Mjere čak i razinu buke.

Sve to ima za cilj smanjiti broj ilegalnih noćnih trkača – prijestupnika, a samim tim i sačuvati što više mladih života. Potreba za pokazivanjem i dokazivanjem, mladenački spoj želje za adrenalinom i alkoholom, te nikada dostupniji automobili sa više od 300 „konja“, koktel su koji često odvodi u smrt i dužne i nedužne. Audiji, BMW-i, Porschei, Lamborghiniji, nikada u povijesti toliko konjskih snaga i toliko markirane robe nije bilo u rukama veoma mladih i nedokazanih ljudi.

Nijemci makar priznaju problem i žele ga riješiti, a mi?

Kopirati
Drag cursor here to close