Nissan Navara NP300

V Sodelovanju Z Navarom

AutoMoto / Flash | 27. 04. 2016. u 18:30 Z.S. / B.Č.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne, naslov uopće nije neka greška, nego mala parafraza legendarnog i nešto starijim generacijama dobro poznatog reklamnog slogana jednog slovenskog proizvođača sokova.Jednostavno, naslov se sam nametnuo dok smo usred Popovog polja isprobavali nove Nissan Navare, ta moćna pick-up vozila koja su s lakoćom preoravala blatne staze kroz kraško polje i krčila si put prema Zavali, gdje nas je čekala trpeza i posjet glasovitoj Vjetrenici.

Zapravo, Popovo polje i Navara idu skupa kao Vjetrenica i čovječja ribica, a Nissan se u polju snalazi kao ribica u vodi. Kao što smo se i mi snašli na jednoj odlično pripremljenoj prezentaciji Nissana u BiH.

Prije skoro pa pedeset godina, kad su stručnjaci u Engleskoj bacali na papir prve konkretne zamisli o prvom Range Roveru, preteči svih terenaca koji nisu lišeni limuzinske udobnosti, zamišljali su automobil koji će biti četiri automobila u jednom – i obiteljski, i terenski, i pomalo sportski – i ugledno limuzinski.

Skoro pedeset godina kasnije nova Nissan Navara je sve to što su zamislili u Engleskoj prije pola stoljeća – plus još jedan auto više! Naime, Navara je uz sve navedeno i kamion, koji ima nosivost od čak jedne tone. Ali, ne bojte se, neće vas nitko za volanom Navare gledati kao da ste Paja ili Jare, naprotiv, ovaj pick-up je svom vlasniku osigurao titulu uglednog i po svim parametrima vrijednog člana zajednice, jer je Navara zapravo, kad to od nje poželite, čisti luksuzni terenac koji može u svom stražnjem dijelu ponijeti sve što vam u njega padne na pamet ubaciti, a da pritom naprijed imate sve – klimu, navigaciju, sva elektronska pomagala i LED svjetla.

Čak i ako ništa ne vozite nazad Navara zato izgleda svrsishodno i atraktivno. Posebno ako ste odabrali neku od boja koje su nama bile na raspolaganju tijekom jednodnevne nacionalne prezentacije. Čitav dijapazon brončanih, metalik braon i zlatnih nijansi prelijevao se na hercegovačkom suncu, točno da ne znaš koju bi prvu prigrabio za volan.

A kad smo već kod volana, Navara se vozi jednostavno poput svih SUV-ova iz Nissana, a na terenu djeluje kao mali tenk. U kabini vas očekuje sve ono što imate u recimo X-Trailu, dakle oprema i udobnost na razini najnovijih SUV-a, a Navara nudi i sasvim dovoljno mjesta za čitavu obitelju dva reda sjedala (double cab varijanta). S tim da će onda prtljag ići nazad pod roletnu s bravom, kojom je moguće prekriti otvoreni stražnji kraj. No, Navara je prije svega oružje modernog zemljoposjednika, farmera, uzgajivača vinove loze, bobičastog voća ili, zašto ne reći – smilja.

S njom zbilja možete, što je otrcana, ali nikad više istinita fraza – i u kazalište i u polje. Nissan vam nudi mogućnost konfiguracije gdje dvije kabine možete slagati s željenim nivoom opreme, pa po volji imati više šljakersku ili više šminkersku varijantu, s tim da su to samo dvije krajnosti unutar kojih je Navara i šminker i šljaker u jednom, samo se ovisno o opremi jedna osobina malo više ističe.

Dobro, reći ćete da nije Navara prvi terenac pick - up, bilo je njih mnogo do sada, a ima ih i danas koliko hoćete. Naravno, nije nova Navara niti prva Navara, ova najnovija je u svemu dotjerana i prerađena prošla.

Ali ono što je ističe u odnosu na sve ostale je to što je udobnija nego ikad, a zadnji ovjes je taj faktor koji je čini takvom. On, naime, nije onaj kamionski starinski, s lisnatim oprugama, kakav je bio zaštitni znak svih pick-upova, nego je sada za double-cab verziju pravi multilink u pet spojnih točaka, koji je lakši 20 kilograma, a skoro jednako čvrst. Dakle, vrh u klasi pick-upova.

Radni model s jednostrukom kabinom zadržao je lisnate opruge, ali modificirane za više udobnosti uz istu nosivost. Dodajmo nanovo ojačanu šasiju koja daje dodatnu čvrstinu čitavom automobilu i novi 2,3 litarski dizelski dCi motor od cca 160 ili 188 KS (s duplim turbom), koji manje zagađuje i još manje troši i dobili ste sve što vam zaista treba u ovoj klasi.

Vaše je samo da konfigurirate opremu – i nađete dobar razlog da si nabavite jednu Navaru. I da krenete u neku zajedničku suradnju s Navarom i prirodom. Može i po kozjim stazama, ali po asfaltu, gdje je također kao kod kuće, no i ovako blještavu i skockanu slobodno je nabavite za polje, šumu, krš, blato do koljena….jer nema gdje neće proći, plus, samo da napomenemo, Nissan daje garanciju na Navaru od pet godina ili 160.000 prijeđenih kilometara.

Više informacija o modelima, opremi i cijenama na službenoj stranici Nissana.

Kopirati
Drag cursor here to close