Savjeti za sigurnu vožnju

U BiH vozači električnih romobila su i dalje pješaci: Evo kako ih što sigurnije voziti

Preporuka je da se zbog sigurnosti pješaka izbjegava vožnja po trotoarima, a ako to nije moguće, ne bi trebalo razvijati brzinu veću od brzine hoda pješaka - preporučljivo je kretanje do 6 km/h.
AutoMoto / Flash | 17. 04. 2021. u 08:26 BIHAMK

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Twitter / Električni romobil

U BiH još uvijek ne postoji zakonska regulativa koja bi kategorizirala električne romobile kao prijevozna sredstva i definirala jasna pravila i propise za vožnju ovim vozilima, već se korisnici ovih vozila još uvijek tretiraju kao pješaci.

Stoga preporuka korisnicima električnih romobila je da ne voze kolnikom, već da koriste biciklističke staze kad god je to moguće, s tim da zbog osobne sigurnosti brzinu vožnje treba ograničiti na 25 km/h.

Također, preporuka je da se zbog sigurnosti pješaka izbjegava vožnja po trotoarima, a ako to nije moguće, ne bi trebalo razvijati brzinu veću od brzine hoda pješaka - preporučljivo je kretanje do 6 km/h.

Ako već vozite električni romobil ili to planirate uskoro vi ili netko iz vaše obitelji, naročito oni mlađi članovi, prije svega na umu treba imati činjenicu da sam električni romobil nije opasan, već način na koji vozite, dakle opasna je neoprezna i nepromišljena vožnja.

Zato, pridržavajte se preporuka i savjeta koje vam u nastavku donosi Bihamk kako biste smanjili rizik i za sebe i okolinu i kako biste uživali u vožnji i na vrijeme stigli na željenu destinaciju.

Prvo i osnovno pravilo jest: Naučite voziti električni romobil!

Najveći broj nesreća i ozljeda događa se onima koji su tek počeli voziti romobil. Zato je preporuka Bihamka da prije nego se uključite u promet savladate vještinu vožnje romobila na nekom mirnom mjestu, daleko od ostalih sudionika u prometu!

Prije same vožnje

Romobil mora biti ispravan i pravilno podešen
Prije vožnje prekontrolirate ispravnost romobila. Vodite računa da gume budu dovoljno napumpane, da su kočnice ispravne i da je upravljač romobila podešen na odgovarajuću visinu – to su jako bitni faktori za sigurnu i udobnu vožnju!

Nosite odgovarajuću odjeću i obuću
Izbjegavajte nositi odjeću čiji se krajevi ili vrpce mogu uplesti u kotače i izazvati blokadu kotača i pad. Također, iz istog razloga izbjegavajte i obuću s pertlama. Nosite zatvorenu obuću koja osim što štiti od ozljeda bolje prianja za podlogu i sprečava klizanje i eventualni gubitak ravnoteže i pad s romobila.

Koristite zaštitnu opremu
S obzirom na to da se vožnjom električnog romobila može razviti brzina kao i pri vožnji bicikla, a da biciklističke kacige smanjuju rizik od smrtnih ishoda pri padu za 85%, preporuka je da se biciklističke kacige nose i pri vožnji romobila! Pored toga, preporučujemo i zaštitu za koljena i laktove, koja će ublažiti posljedice eventualnog pada.

Foto: Expert Reviews / Ilustracija

Tijekom vožnje

• Poštujte prometna pravila i propise! Vozite u skladu s važećim pravilima i propisima (Informirajte se o njihovoj promjeni na vrijeme!)
• Vozite pažljivo, uvijek s obje ruke na upravljaču!
• Vodite računa o drugim sudionicima u prometu! Prije svega obratite pažnju na pješake, oni uvijek imaju prednost!
• Budite pažljivi u raskrsnicama! S obzirom na to da su električni romobili nečujni, vozači ih često ne mogu pravovremeno uočiti prilikom promjene trake ili skretanja, što može biti kobno po vozača romobila.
• Držite odstojanje i nemojte vijugati između drugih sudionika u prometu - vijuganjem možete lako izgubiti ravnotežu i pasti s romobila
• Vodite računa o uvjetima na cesti! Mokra i vlažna podloga nije pogodna za vožnju romobila jer je povećana mogućnost proklizavanja i pada. Izbjegavajte vožnju u uvjetima smanjene vidljivosti, a noću koristite svjetla, ali i odgovarajuću reflektirajuću opremu.
• Vozite sami! Imajte u vidu da su električni romobili dizajnirani samo za jednu osobu! Više osoba tijekom vožnje umanjuje stabilnost romobila i sigurnost njegovih korisnika.
• Nemojte koristiti mobilne telefone i slušalice tijekom vožnje! Korištenje telefona i slušanje glazbe odvraća vašu pažnju od prometa, pa može dovesti i do prometne nesreće.

Kopirati
Drag cursor here to close