Loš prvi kvartal

Tesla ponovno bilježi velike financijske gubitke

Nakon dva tromjesečja pozitivnog poslovanja, prvi kvartal ove godine Tesli je donio gubitak od preko 700 milijuna dolara.
AutoMoto / Flash | 25. 04. 2019. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elon Musk noćas je investitorima i javnosti predstavio najnovije poslovne rezultate Tesle, koji nisu sasvim u skladu s očekivanima.

Posljednja dva kvartala, podsjetimo, ova je kompanija krenula s nešto većim isporukama vozila, pogotovo najtraženijeg Modela 3, i shodno tome zabilježila pozitivne financijske rezultate.

Krajem siječnja Musk je optimistično najavljivao da bi cijela 2019. trebala biti u znaku barem minimalne kvartalne dobiti, no već s prvim kvartalom ova je priča pala u vodu.

Naime, financijski pokazatelji Tesle za prva tri mjeseca 2019. otkrivaju da je u tom razdoblju kompanija izgubila čak 702 milijuna dolara, uz prihode od 4,54 milijarde umjesto očekivanih 5,2 milijarde dolara.

Ovo je četvrti najveći kvartalni gubitak od 2010. godine, odnosno otkako se dionicama Tesle trguje na burzi. Iz proizvodnih pogona je u protekla tri mjeseca izašlo samo 63 tisuće vozila, što je značajno niže od rezultata posljednja dva kvartala 2018. godine (83,5 i 90,7 tisuća), javlja Bug.hr.

Osnovni razlog za ovako loše rezultate više nije "pakao proizvodnje" koji su u Tesli iskusili lani, već je povećavanjem proizvodnih kapaciteta došlo do velikih logističkih problema u dostavi automobila do kupaca.

Musk sada najavljuje da će i drugo tromjesečje ove godine Tesla zaključiti s gubitkom, ali nešto manjim. Najavio je i proizvodnju između 90 i 100 tisuća vozila, kao i povratak "u plus" u trećem kvartalu, kada će se vidjeti puni utjecaj povećanja isporuka i smanjenja troškova.

Kopirati
Drag cursor here to close