Nove vizionarske najave Elona Muska

Taksiji bez vozača i Teslini automobili bez volana?

Već sljedeće godine putnici bi se, umjesto u klasičnim taksijima ili s Uberom, trebali voziti u Teslinim automobilima kojima će upravljati računala, a uskoro stižu i Tesle bez volana i papučica gasa i kočnice.
AutoMoto / Flash | 23. 04. 2019. u 11:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Tesle Elon Musk poznat je kao vizionar automobilske i svemirske industrije te inovator koji pomiče granice, no poznat je i kao osoba koja daje velika predviđanja i najave koje je teško, odnosno gotovo nemoguće ispuniti u roku koji je on zamislio. Ovog puta najavio je još jednu veliku stvar za Teslu koju će biti vro teško ostvariti u roku koji je on zadao (sljedeća godina), a to je servis za taksi prijevoz s potpuno autonomnim automobilima. Iako to ne bi bio prvi takav servis, jer autonomni automobili Wayma (u kojima se nalazi backup vozač) već prevoze ljude u Phoenixu, njegova se najava ipak čini preambicioznom.

O takvom servisu Musk je govorio još prije tri godine – putem mobilne aplikacije vlasnici Teslinih automobila moći će iznajmiti svoja vozila (kada ih ne koriste naravno) drugim ljudima kojima je potreban prijevoz, pri čemu će profitirati sve tri strane. Prvo, vlasnik automobila zaradit će novac od najma svog vozila, ljudi koji traže prijevoz dobit će novu i jeftinu opciju prijevoza, dok će Tesla također uzeti svoj dio kolača, odnosno proviziju za povezivanje osoba koje nude i traže prijevoz. U područjima u kojima nema dovoljno vlasnika Teslinih vozila, Muskova kompanija iznajmljivat će svoje automobile.

Osnovna poruka nakon Tesline prezentacija trebala bi biti da je danas, s financijske strane, ludost kupiti bilo koji drugi automobil osim Tesle: „To bi bilo kao da kupite konja“, poslao je poruku konkurenciji Musk.

"Robotski taksi servis", kako su ga prozvali mediji, nije jedina velika najava šefa Tesle te Musk kaže da će za dvije godine Tesla proizvoditi automobile bez volana i papučica gasa i kočnice te očekuje da će za tri godine takvi automobili koštati 25 tisuća dolara i manje, javlja Zimo.co.

Servis za taksi prijevoz s vozilima kojima će upravljati računala omogućit će novi čip za autonomnu vožnju kojeg je Musk jučer predstavio tijekom prezentacije i koji za ovu kompaniju razvija Samsung, pri čemu je šef Tesle rekao da je riječ o najboljem čipu na svijetu.

Treba napomenuti kako jučerašnja ambiciozna i iznimno optimistična najava dolazi uoči predstavljanja poslovnih rezultata Tesle koji ne donose dobre vijesti za Muska (manja potražnja od očekivane za Modelom 3 i financijski minus), a slično razmišljaju i u Consumer Reportsu u kojem smatraju da prezentacija i sve ove najave i pohvale više imaju veze s investitorima i porukom njima da je ulaganje u Teslu dugoročno isplativa investicija.

Kopirati
Drag cursor here to close