Tko ih kontrolira?

Stari autobusi na bh. cestama sigurnosna prijetnja u prometu

AutoMoto / Flash | 04. 06. 2017. u 09:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik Socijaldemokratska partije (SDP) Bosne i Hercegovine u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović uputio je Ministarstvu prometa i komunikacija nekoliko pitanja vezanih za starost i sigurnost autobusa u BiH.

Upitao je da li u ovom ministarstvu raspolažu informacijom o prosječnoj starosti autobusa kojima se prevoze putnici, da li postoje ograničenja u tom pogledu, kakva su pravila u zemljama Europske unije te kakva je politika ministarstva u tom smislu.

U priopćenju Magazinović kaže da svako tko se vozi ili se vozio autobusima u BiH zna da se radi o starim modelima, koji pored toga što su značajni zagađivači zraka, predstavljaju i sigurnosnu prijetnju u prometu.

''Naravno, postoje izuzeci, ali kako se čini, većina prijevoznika koristi izuzetno stare autobuse u čiju tehničku ispravnost imamo pravo da sumnjamo, brinući se za sigurnost putnika'', tvrdi Magazinović.

Također, zabrinjavajućim je nazvao da se vozni parkovi, posebno u javnim poduzećima, obnavljaju preuzimanjem starih, često otpisanih ili reparirani vozila u formi donacija iz drugih zemlja, saopćeno je iz SDP-a BiH.

''Zahvalni smo na svakoj pomoći, ali to ne može biti standard kojim se trebamo zadovoljiti. Država bi morala imati strategiju kako zaštiti sigurnost građana u prometu i imati striktna pravila koja će povećati sigurnost onih koji svakodnevno koriste autobuski prijevoz'', zaključio je Magazinović.

Kopirati
Drag cursor here to close