Postupna normalizacija

Snažan rast izvoza automobila iz Južne Koreje

Snažan rast izvoza automobila iz Južne Koreje, u odnosu na veljaču prošle godine porastao je preko 35 posto
AutoMoto / Flash | 15. 03. 2021. u 07:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvoz automobila iz Južne Koreje u veljači je u odnosu na isti lanjski mjesec porastao za 35 posto, na što je utjecala postupna normalizacija gospodarstava glavnih korejskih vanjskotrgovinskih partnera, pokazuju podaci korejskog Ministarstva trgovine, industrije i energetike objavljeni u ponedjeljak.

Na međugodišnju usporedbu utjecao je i bazni učinak odnosno oštro smanjenje proizvodnje prošle godine, kada je rad tvornica automobila djelomično zaustavljen u ranoj fazi pandemije COVID-a-19.

Izvozne isporuke automobila dosegle su u veljači 161.886 komada, u usporedbi sa 123.022 komada godinu dana ranije.

Što se tiče vrijednosti, izvoz je porastao za 47 posto, na 3,5 milijarde američkih dolara.

Tijekom prva dva mjeseca ove godine Koreja je izvezla 353.959 automobila, što je 31,8 posto više u odnosu na prošlu godinu, piše Hina.

Pri tome je Hyundai ostvario je rast inozemne prodaje od 40,4 posto, a Kia 64,3 posto.

S druge strane, izvozne pošiljke GM-a Korea, južnokorejske jedinice General Motorsa, smanjile su se za 16,5 posto, jer je njegovu proizvodnju djelomično poremetio globalni nedostatak automobilskih čipova.

Izvoz SsangYonga pao je za 94,3 posto, budući da njegovi kooperanti nisu htjeli isporučiti tvrtki auto-dijelove zbog problema s plaćanjem.

Izvoz tvrtke Renault Samsung Motors povećao se za 1,8 posto zahvaljujući snažnoj prodaji SUV-a XM3 na europskom tržištu.

Kopirati
Drag cursor here to close