Jean Bugatti

Slavni dizajner bez kojeg danas možda ne bi bilo ni tvrtke Bugatti Rimac

Dana 11. kolovoza 1939. - malo prije izbijanja Drugog svjetskog rata - Jean Bugatti, star 30 godina, doživio je fatalnu nesreću 10 km od tvornice u Duppigheimu tijekom probne vožnje s Bugatti Type 57 C "Tank".
AutoMoto / Flash | 11. 08. 2023. u 11:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bugatti / Jean Bugatti uz Bugatti Royale Type 41 Roadster (1927. – 1933.)

Jean Bugatti, francusko-talijanski dizajner automobila i proizvođač, ali i testni vozač, poginuo je na današnji dan, 11. kolovoza 1939. blizu Duppigheima u Francuskoj.

Pravim imenom Gianoberto Carlo Rembrandt Ettore Bugatti, rođen je 15. siječnja 1909. u Kölnu, a otac mu je bio slavni Ettore Bugatti, osnivač obiteljske tvrtke.

U kratkom je životu ostavio toliko dubok trag u povijesti automobila da gotovo i nema sumnje kako bi, da je poživio, nadmašio oca, od kojeg je već u dobi od 27 godina preuzeo vođenje obiteljske tvrtke.

Bio je najstariji sin Ettorea Bugattija i nasljednik njegove alzaške tvornice automobila Bugatti. U Molsheimu, sjedištu Bugattija, proveo je mladost i vidio prve trkaće uspjehe očevih sportskih automobila.

Jean, kako su ga svi zvali, imao je samo 21 godinu kada je počeo dizajnirati touring i sportske automobile sa svojim ocem u dizajnerskom laboratoriju tvrtke.

Njegov instinkt za proporcijom, formom i tekućim konturama ubrzo je postao uočljiv, suprotno načelima njegova oca, čiji su automobili bili funkcionalni i strogo minimalistički.

Razumijevanje ljepote bilo je osnovna značajka obitelji Bugatti – namještaj Jeanova djeda Carla i skulpture strica Rembrandta visoko su cijenjeni i danas, te su izvršili nemali utjecaj na mladog Bugattija.

Video: Bugatti Evolution (1900 - 2019)

Od 1931. Jean je preuzimao sve više zadataka od svog oca. U dobi od 23 godine dizajnirao je šest metara dugu karoseriju s 2 sjedala Bugatti Royale roadstera Esders za proizvođača tekstila Armanda Esdersa.

Sljedeći modeli Bugattija također nose potpis Jeana Bugattija:

Bugatti Royale coupé du patron,
Bugatti Type 46 Petite Royale poluprofil,
Bugatti Type 55 roadster,
Bugatti Aerolite,
Bugatti Type 57 SC Atlantic (temeljen na šasiji Bugatti Type 57).

Također je dizajnirao motore i šasije te unaprijedio tehnologiju vozila proizvedenih pod očevim vodstvom. Jean je povremeno radio i kao testni vozač, iako mu je otac zabranio sudjelovanje u utrkama, te je nešto kasnije preuzeo vođenje trkaćeg tima Bartolomea Costantinija.

Sredinom 1930-ih Ettore Bugatti se više fokusirao na proizvodnju Autorail vlakova, što je omogućilo tvrtki da preživi Veliku depresiju, a nakon štrajka radnika u Bugattijevoj tvornici 1936., odgovornost za proizvodnju automobila u potpunosti je prešla na Jeana.

Dana 11. kolovoza 1939. - malo prije izbijanja Drugog svjetskog rata - Jean Bugatti, star 30 godina, doživio je fatalnu nesreću 10 km od tvornice u Duppigheimu tijekom probne vožnje s Bugatti Type 57 C "Tank", koji je upravo prošao 24. sata Le Mansa.

Pri brzini od preko 200 km/h, Jean je morao izbjeći biciklista koji je iznenada izašao iz polja i zabio se u drvo. Njegov otac Ettore nije se mogao oporaviti od ovog gubitka. Nakon Ettoreove smrti, brat Jeana Bugattija, Roland Bugatti, nastavio je obiteljski posao.

Video: The one and only Bugatti Aerolithe
Kopirati
Drag cursor here to close