Rezultati Euro NCAP-a i Global NCAP-a

Škodini automobili najsigurniji u svojoj klasi

Rezultati Euro NCAP referentnog testa i Global NCAP testa za sigurnost sudara potvrđuju uspjeh češkog proizvođača automobila u ovoj oblasti
AutoMoto / Flash | 15. 11. 2022. u 16:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Briga kompanije ŠKODA AUTO za sigurnost svojih vozila je oduvijek bila prioritet i ima dugu tradiciju: prije 50 godina, ŠKODA 100 L  bila je prvi model u tadašnjoj Čehoslovačkoj na kojem je izvršen dokumentirani test sudara. ŠKODA sada upravlja najsuvremenijim laboratorijem za testiranje sudara na poligonu Úhelnice kod Mlade Boleslav kojeg je stručni časopis Automotive Testing Technology International proglasio najboljom Laboratorijom za testiranje sudara u 2020. godini.

Rezultati Euro NCAP referentnog testa i Global NCAP testa za sigurnost sudara potvrđuju uspjeh češkog proizvođača automobila u ovoj oblasti: od 2008. godine svih 15 novopredstavljenih ŠKODA modela dobilo je najvišu ocjenu od pet zvjezdica. U 2021. godini, modeli FABIA i ENYAQ iV su nagrađeni kao najsigurnija vozila u svojim klasama.

Foto:PR / Škodini automobili najsigurniji u svojoj klasi

Johannes Neft, član Upravnog odbora ŠKODA AUTO za tehnički razvoj, ističe: "U kompaniji ŠKODA doprinosimo tehničkom razvoju kako bismo dosljedno povećavali aktivnu i pasivnu sigurnost naših vozila. Naši modeli već u osnovnoj opremi nude brojne sustave asistencije koji su inače dostupni samo u vozilima viših klasa. Istovremeno, naša najsuvremenija laboratorija za testiranje sudara Polygon Úhelnice nudi optimalne uvjete za sveobuhvatno testiranje sigurnosti naših modela. Na ovaj način već u veoma ranoj fazi naše rezultate možemo uključiti u razvoj vozila. Najviša ocjena od pet zvjezdica u NCAP referentnom testu i u globalnom NCAP testu za sigurnost sudara za svih 15 testiranih ŠKODA modela od 2008. godine je zaista veliki uspjeh.“

NCAP testovi i testovi sudara u Češkoj Republici: Pozadina i povijest

Mnogi interni testovi i simulacije u pripremi za Euro NCAP testove

U posljednjoj testnoj 2021. godini, ŠKODA FABIA i ENYAQ iV bili su najsigurnija vozila u svojoj klasi na Euro NCAP testu. Europski program za procjenu novih automobila je program kojeg su 1997. godine osnovala ministarstva prometa, automobilski klubovi, osiguravajuća udruženja i istraživački instituti iz osam europskih zemalja. Ovaj konzorcij sprovodi testove sudara s aktuelnim modelima vozila i procjenjuje njihovu aktivnu i pasivnu sigurnost, kao i sigurnost spašavanja i oporavka. Najvažniji dio testnog programa je test frontalnog udara, za koji se ŠKODA AUTO intenzivno priprema uz pomoć sveobuhvatnih simulacija. Prvi glineni modeli novih vozila skeniraju se na osnovu čega se kreiraju prvi digitalni nacrti vozila. Nakon što je dizajn završen, cijelo vozilo se kreira u računaru. Koristeći simulacijske modele, svi uvjeti opterećenja mogu se praktično testirati, a relevantna svojstva vozila kao što su krutost, čvrstoća, ponašanje u slučaju sudara ili trajnost i akustika mogu se optimizirati.

Foto:PR / Škodini automobili najsigurniji u svojoj klasi

Prvom pravom testu sudara prethodi oko 1.000 kompjuterskih simulacija. Tijekom razvoja vozila provodi se oko deset internih, stvarnih testova sudara, koji se primjenjuju i na pojedine dijelove karoserije, poput poklopca motora ili prednjeg branika. Svakom testiranju komponenti prethodi oko 140 virtualnih simulacija.

ŠKODA modeli su i izvan Europe najsigurnija vozila u svojoj klasi. Tako je Global NCAP program modele ŠKODA KUSHAQ i VW Taigun ocijenio s 5 zvjezdica za najsigurnije obiteljsko vozilo. ŠKODA je također ostvarila odlične rezultate u NCAP testovima za Australiju i Novi Zeland, gdje su modeli FABIA, KAMIQ, OCTAVIA, SCALA, KAROQ i KODIAQ ocijenjeni sa 5 zvjezdica.

Sigurnosnu opremu u aktuelnim ŠKODA modelima možete pronaći na web stranici www.skoda.ba.

Sigurnost je prioritet kompanije ŠKODA Auto

  • Svi Škodini modeli testirani na Euro NCAP testu od 2008. godine nagrađeni su s pet zvjezdica
  • ŠKODA kontinuirano optimizira aktivnu i pasivnu sigurnost svojih vozila
  • Prije 50 godina u Pragu obavljen prvi dokumentirani test sudara na teritoriji bivše Čehoslovačke
  • Euro NCAP je modele ŠKODA FABIA i ŠKODA ENYAQ iV proglasio najsigurnijim vozilima u svojoj klasi; Ocjena 5 zvjezdica za ŠKODA modele izvan Europe
  • Testni centar u mjestu Úhelnice proglašen najboljom Laboratorijom za testiranje sudara u 2020. godini
Kopirati
Drag cursor here to close