Pronalaženje u mraku

Škoda želi patentnom prijavom zaštititi kopču sigurnosnog pojasa

Škodini inženjeri predali su patentnu prijavu kojom žele zaštititi svoju inovaciju, kopču za sigurnosni pojas s ugrađenim višebojnim LED svjetlom koje bi olakšalo njezino pronalaženje u mraku.
AutoMoto / Flash | 05. 11. 2020. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: SKODA PR  / Škodina svjetleća kopča

Dodatni korak prema većoj sigurnosti vozača i putnika u automobilima, kroz potenciranje njihove navike da prilikom vožnje koriste sigurnosni pojas, stiže iz Škodinog razvojnog odjela. Njihovi su stručnjaci prijavili patent kojim žele zaštiti svoju inovaciju vezanu za sigurnost – svjetleću kopču sigurnosnog pojasa.

Opis ovog patenta kaže kako bi u standardnoj fiksnoj kopči bile ugrađene LE-diode koje bi mogle emitirati raznobojno svjetlo, ovisno o potrebi. Kada, primjerice, nitko ne sjedi na sjedalu, kopča bi svijetlila bijelim svjetlom, te bi bila vidljiva u mraku. Jednom kada se vozač ili putnik smjeste u sjedalo, svjetlost bi postala crvena, podsjećajući tako sve prisutne u vozilu da se zavežu, pri čemu bi im ugrađena rasvjeta pomogla u lociranju kopče, javlja AutoNet.

Kada se pojas propisno zakopča, svjetlost bi se nakratko promijenila u zelenu, obavještavajući putnika da je uspješno utaknuo pojas u kopču. Nakon toga, za vrijeme vožnje, sva propisno zakopčana mjesta svijetlila bi laganom bijelom svjetlošću, ne ometajući vozača. Postoji i mogućnost da se kopča programira tako da u određenim fazama rada njezino svjetlo pulsira, privlačeći još više pozornosti na sebe.

Jedna od mogućih koristi ovog sigurnosnog dodatka bila bi i u tome da bi roditelji mogli vrlo lako provjeriti jesu li im djeca u vozilu vezana. Naravno, isto vrijedi i za sve druge putnike koji nemaju naviku koristiti sigurnosni pojas.

Ova je inovacija navodno još uvijek u razvoju, pa za sada nema informacija o tome hoće li se, i kada, naći u Škodinim automobilima.

Kopirati
Drag cursor here to close