Sindikati bijesni na Renault

Radnici se bune zbog Dacije koju rade Kinezi

"Takva politika Renaulta potpuno je u neskladu s vladinom potporom automobilskoj industriji i radnim mjestima u Francuskoj", kažu u radničkom sindiaktu CFDT.
AutoMoto / Flash | 26. 10. 2020. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Renault's made-in-China EV stirs labour unrest at home, here's how

The FO labour union, which also represents Renault workers, called for the carmaker to stick to its goal to make France a global centre of excellence for electric cars. The union said the Spring's carbon footprint will be "disastrous" because of the emissions involved transporting the model to Europe from China.

Električna Dacia Spring koja bi trebala u Europi omasoviti vožnju na struju zahvaljujući dostupnoj cijeni stiže iz pogona u Kini, točnije iz grada Shyjana u provinciji Hubei iz tvornice zajedničkog ulaganja Renaulta, Nissana i Dongfenga. Sve Štima? Baš i ne.

Čini se da francuski sindikati nisu nimalo zadovoljni s Renaultom (vlasnik rumunjske Dacije) koji proizvodi Spring izvan Francuske, a prodaje ga u Europi. Još su nekako "provarili" što se Dacijin blizanac Renault K-ZE koji se također tamo proizvodi, prodaje samo u Kini, no Spring im je trn u peti.

No, ovakva vrsta sukoba mogla bi postati uobičajena u auto biznisu s obzirom na to koliko proizvođača automobila razmišlja u istom smislu i proizvodnju seli u Kinu.

Inače, utjecaj i moć francuskih radničkih sindikata nadaleko je poznat i njima se najbolje ne zamjerati, zna to jako dobro puno francuskih tvrtki, od nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika Air Francea do Francuskih željeznica, da sada ne idemo preširoko.

Uglavnom, ovo je za radnike Renaulta dolijevanje ulja na vatru s obzirom da su već dovedeni do ruba nakon objave plana smanjenja radnih mjesta, što je Renault najavio još u lipnju neposredno prije osiguranja državnog zajma.

"U osnovi, snažno se protivimo proizvodnji Dacije Spring u Kini", rekao je Frank Daoust, glasnogovornik sindikata CFDT, po broju članova (875 tisuća) drugog od pet radnički sindikata u Francuskoj, odmah iza najvećeg Confédération générale du travail (CGT).

"Takva politika Renaulta potpuno je u neskladu s vladinom potporom automobilskoj industriji i radnim mjestima u Francuskoj."

U međuvremenu, Renault je povukao manji dio zajma od 5 milijardi eura koji je dala Francuska početkom ove godine, no predsjednik Emmanuel Macron sva će sredstva staviti na raspolaganje tek nakon što se Renault konzultira sa sindikatima o planovima za dvije nedovoljno iskorištene tvornice u zemlji.

Sindikat FO, koji također zastupa Renaultove radnike, pozvao je tvrtku da ne odstupa od cilja da Francuska postane globalno središte izvrsnosti za električna vozila i njihovu proizvodnju, tvrdeći kako će ekološki otisak Dacije Spring biti "stravično velik" s obzirom na sve štetne emisije uključene u transport vozila iz Kine do europskih tržišta, piše Autonews Europe, a prenosi Auto Klub.

"Nezamislivo je i neodgovorno proizvoditi automobil za Europu u Kini, a ne u Francuskoj" bili su rezolutni sindikalisti, a tako stoji i u izjavi vodstva radničkih sindika.

Podsjetimo, Dacia Spring već ima i poznate cijene na nekim tržištima EU poput Mađarske, no za razliku od njega, nedavno predstavljen konceptni Renault Megane eVision planiran za 2022. godinu, ipak će se proizvoditi Renaultovoj tvornici Douai na sjeveru Francuske.

I drugi proizvođači automobila čine isto, uvozeći vlastite modele u Europu proizvedene u kineskim tvornicama, poput BMW-a iX3, kineskog Tesla Model 3 ili Polestara, no nitko od njih nema francuske sindikate za vratom...

Kopirati
Drag cursor here to close