Najduža komercijalna linija

Qantas će testirati mogu li putnici izdržati let od 19 sati u komadu

Prije nego u promet pusti najdužu redovnu komercijalnu liniju, australski prijevoznik planira na put rekordnog trajanja slati svoje zaposlenike i pratiti im zdravlje.
AutoMoto / Flash | 24. 08. 2019. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR  / Ilustracija

Najduži komercijalni putnički let na svijetu trenutačno je onaj Singapore Airlinesa kojem od zračne luke Newark u New Yorku do Singapura treba oko 18 sati i 45 minuta.

Međutim, australski avioprijevoznik Qantas sada ima plan uvesti i izravnu putničku liniju koja bi bila prva s trajanjem dužim od 19 sati.

Ipak, prije nego što ukrcaju prve putnike na ovako dug let, u Qantasu su odlučili ispitati kako će tako dugo putovanje utjecati na zdravlje i dobrobit njihovih putnika.

Iz tog su razloga osmislili test – na tri će pokusna leta zrakoplova Boeing 787-9 Dreamliner od New Yorka i Londona do Sydneya prevoziti svoje zaposlenike.

Pritom će im znanstvenici sa sveučilišta Monash u Melbourneu mjeriti moždane valove, bilježiti podatke o njihovoj budnosti, te im mjeriti razinu melatonina, hormona odgovornog za reguliranje ciklusa spavanja, prije, tijekom i nakon leta.

Na tri ovakva pokusna leta, planirana za listopad, studeni i prosinac, bit će smješteno po 40 putnika koji će poslužiti kao ispitanici u ovoj studiji, javlja Bug.

Jednom kada (ili bolje rečeno ako) se pokaže da ovakav način putovanja nema značajan utjecaj na zdravlje, Qantas planira u redovno poslovanje do 2022. ili 2023. godine uvesti nekoliko linija s neprekidnim letovima u trajanju preko 19 sati.

Primarno će to biti linije koje će povezivati New York i London sa Sydneyem, Melbouneom i Brisbaneom.

Izravni letovi na ovako dugim relacijama bit će skuplji od onih s presjedanjem u Dubaiju ili Singapuru, te će biti primarno namijenjeni poslovnim ljudima koji su spremni platiti više kako ne bi izgubili dodatno vrijeme čekajući na sljedeći let.

Znanstvenu studiju o utjecaju 19-satnog putovanja na ljude sufinancira i australska vlada.

Kopirati
Drag cursor here to close