Pola godine

Porsche poslovao s gubitkom od 329 milijuna eura

Kompanija nije objavila prognozu za cijelu godinu zbog ekonomske nesigurnosti u koronakrizi
AutoMoto / Flash | 10. 08. 2020. u 18:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gubitak Volkswagena utjecao je i na holding kompaniju Porsche SE koja je prvu polovicu godine također zaključila s gubitkom nakon poreza, pokazalo je izvješće objavljeno u ponedjeljak.

Porsche je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci poslovao s gubitkom nakon poreza od 329 milijuna eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju bilježio je dobit nakon poreza od 2,38 milijardi eura, piše Hina.

Kompanija nije objavila prognozu za cijelu godinu zbog ekonomske nesigurnosti u koronakrizi. Napominju tek da očekuju da će poslovati u plusu.

Porsche je u vlasništvu obitelji Porsche i Piech, utjecajnih aktera njemačke automobilske industrije, a početkom godine povećao je udio u koncernu Volkswagen na 53 posto s pravom glasa.

Iako holding ima udjele i u drugim tvrtkama, njegovi rezultati uvelike ovise o udjelu u Volkswagenu, koji je zbog pandemije prvu polovinu godine zaključio s gubitkom većim od milijardu eura.

Stoga i Porsche, poput Volkswagena, sada planira smanjiti dividende, za 90 eurocenti, na 2,21 euro za povlaštene i na 2,20 eura za redovne dionice.

Vlasnici povlaštenih dionica nemaju pravo glasa a zauzvrat dobivaju nešto više dividende, objašnjava dpa, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close