Najbolje od limenih ljubimaca

Porsche klubovi slave 70. godišnjicu

Ovaj cijenjeni globalni ekosistem klubova posvećenih brendu je bez premca u automobilskoj industriji i po obliku i po veličini.
AutoMoto / Flash | 24. 05. 2022. u 13:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porsche brend je uvijek spajao ljude širom svijeta. Prvi Porsche klub je osnovan prije 70 godina, 26. svibnja 1952. godine. Danas u svijetu postoji više od 700 Porsche klubova, koji broje više od 240.000 članova u 86 zemalja.

Ovaj cijenjeni globalni ekosistem klubova posvećenih brendu je bez premca u automobilskoj industriji i po obliku i po veličini. Isplanirane su različite aktivnosti i proslave, tijekom cijele godine, povodom obilježavanja 70. godišnjice.

Foto: Bljesak.info / Porsche Road Tour 2022. 

"Porsche ne bi bio Porsche bez globalne zajednice prijatelja i obožavatelja koji se okupljaju kako bi podijelili svoju strast prema našem brendu", kaže Detlev von Platen, član
Izvršnog odbora za prodaju i marketing u Porsche AG. Porsche klubovi čuvaju naslijeđe našeg brenda, a njihovi članovi se istovremeno bave socijalnim, sportskim i društvenim aktivnostima te tako predstavljaju i naše vrijednosti. To klubove čini privlačnim i za mlade i za starije. Oduševljeni smo što imamo priliku proslaviti ovu posebnu godišnjicu".

Međunarodna priča o uspjehu

U svibnju 1952. godine, samo dvije godine nakon prve isporuke sportskog automobila marke Porsche u Njemačkoj, Porscheovi kupci su udružili snage kako bi osnovali ono što je danas poznato kao Porsche Club Westfalen (iako je njegovo prvobitno ime bilo Westfälischer Porsche Club Hohensyburg).

Prvi međunarodni Porsche klub izvan Njemačke je osnovan u Belgiji 1953. godine; Porsche Club of America, koji je danas najveći Porsche klub na svijetu, nastao je 1955. godine. Širom svijeta svake godine se osnuje oko pet novih klubova. To su autonomna, nezavisna, registrirana udruženja ili slični pravni oblici i vode ih njihovi članovi, zajedno i na dobrovoljnoj osnovi.

Svaki klub stoga nudi jedinstven program i niz usluga – od vožnji i moto sport događaja, društvenih okupljanja i tehničkih predavanja o vozilima i e-mobilnosti pa sve do „Concours d' Élégance“ i višednevnih Porsche parada. Vozila članova kluba se kreću od klasičnih automobila pa do aktualne serije Porsche modela. Čak se i potpuno električni model Taycan sve češće i češće može vidjeti na klupskim događajima. Klasični klubovi širom svijeta su posebno posvećeni očuvanju i održavanju povijesnih modela Porsche
automobila.

Začetak skupova 

Porsche i Fritz Huschke von Hanstein, koji je u to vrijeme bio direktor utrka, su odlučili okupiti 'Prijatelje Porschea'. Kako su prve grupe nastajale iz trkačke zajednice, Huschke
von Hanstein je pomogao pri stvaranju veza s kompanijom i bio je aktivan u osnivanju prvog kluba.

1956. godine, on i Ferry Porsche su okupili sve europske i američke kupce na jednom skupu. Bio je to prvi Porsche skup, u talijanskom gradu Meranu, i začetak europskih skupova. U godinama koje su uslijedile, tamo se redovno sastajalo oko 600 vozila.

Foto: Bljesak.info / Porsche Road Tour 2022. 

Ferry Porsche je nastavio da prisustvuje Porscheovim skupovima u SAD-u i u kasnijim godinama. To je tradicija koju su dr. Wolfgang Porsche i Hans-Peter Porsche održali sve do danas. U međuvremenu, upravljanje klubovima je preuzeo tim zadužen za upravljanje Porscheovom globalnom zajednicom (Global Community Management team), kao i uvoznici i distributeri brenda Porsche.

Kako bi 2022. godine obilježila ovu godišnjicu, kompanija Porsche planira svjetsku kampanju s raznovrsnim sadržajima i događajima, pod sloganom 'Strast koja traje'. Pored tradicionalnih medijskih materijala brenda Porsche, ovo uključuje i centar za sadržaj, na kojem članovi Porsche kluba mogu objavljivati svoje osobne klupske priče. Kompanija također podržava događaje Porsche klubova kao što su 356. Skup u Nizozemskoj u svibnju, Porsche parada u SAD-u i Le Mans Classic.

Kopirati
Drag cursor here to close