Početak tjedna iz snova

Ponedjeljak po receptu Porschea: Tisuće konjskih snaga i osmijeh na licu

Na listi najdepresivnijih dana, ponedjeljak uvjerljivo drži prvo mjesto i nikome nije drag jer se sa tugom sjećamo vikenda koji je brzo proletio. No ovaj ponedjeljak smo jedva čekali.
AutoMoto / Flash | 17. 05. 2022. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Porsche Centar Sarajevo i ove godine održan je Porsche Road Tour. Trodnevni događaj koji okuplja potencijalne kupce  i novinare. Nakon ture od 700 kilometara kroz ljepote Bosne i Hercegovine sa potencijalnim kupcima, na red je došla i sedma sila koja se iz Sarajeva uputila prema Mostaru.

Na listi najdepresivnijih dana, ponedjeljak uvjerljivo drži prvo mjesto i nikome nije drag jer se sa tugom sjećamo vikenda koji je brzo proletio.

No ovaj ponedjeljak smo jedva čekali s obzirom da je Porsche Centar Sarajevo pripremio pravu poslasticu za novinare iz Bosne i Hercegovine.

Dvanaest automobila koji broje skoro pet tisuća konjskih snaga čekalo je na nas. No prije sjedanja za volan, kroz automobile i sigurnosne mjere proveli su nas Porsche instruktori koji ove i slične događaje vode u 26 zemalja.

Istinski sportaš 

Na čelu kolone bio je Porsche 911 GT3 sedme generacije koji je razvijen u suradnji sa Porsche Motorsport timom. Četverolitreni boxer motor sa šest cilindara i 510 konjskih snaga koje proizvodi zvuk koji teško da možemo zaboraviti.

  

Čista struja 

Koliko Porsche misli na budućnost mobilnosti govori činjenica da se iza čistokrvnog trkača poput GT3 našao Taycan Turbo S Cross Turismo. Električna krstarica čiju dinamičnu siluetu automobila  pogoni preko  760 konjskih snaga. Do stotke juri za 2.5 sekunde.

Ubrzanje nakon kojeg se smijete ne vjerujući što ste upravo doživjeli. Britka ubrzanja i silovita kočenja.

Ovaj Porsche dolazi isključivo sa pogonom na sve kotače, a po imenu možete zaključiti da nije napravljen za čisti asfalt. Istinski električni sportaš koji je ujedno i praktičan.

Foto: Bljesak.info / Porsche Road Tour 2022. 

Kraj dva Taycana, u koloni su se našle i dvije Panamere. Turbo S E-hybrid te 4S E-hybrid. Kombinacija benzinskog i električnog motora ovu putujuću krstaricu pretvara u raketu prilikom izvršenja akcije "pedal to the metal".

Legende 

U koloni automobila još su se našle i četiri verzije legendarne 911-ske koja je ove godine u Bosni i Hercegovini doživjela pravi prodajni boom. Izvedbe u karavani automobila bile su dvije Carrere 4 GTS, 4S-Coupe te cabriolet. Kraj Carrera, tu su bili i neizostavni Cayman GTS i Boxter GTS.

Sjajni sportski automobili koji pružaju pravo vozačko iskustvo s brutalnim zvukom. Svoje mjesto u koloni imali su i dva najprodavanija vozila, Porsche Cayenne i Macan čija prodaja iznosi skoro 70% od ukupnog broja prodanih vozila.

Budućnost

Trenutno u Bosni i Hercegovini postoji 959 registrovanih Porsche vozila, a Porsche centar Sarajevo za cilj u 2022. godini ima brojku od 1000 vozila. Porsche kompanija veliki fokus stavlja na emobilnost.

Jedan od najprodavanijih vozila Porsche Cayenne potpunu elektrifikaciju doživjet će do 2025. godine, dok električni Macan stiže već iduće godine. 2024. godine možemo očekivati novu verziju električne Panamere, dok legendarna 911-ka bi za početak mogla dobiti svoju hibridnu verziju. O potpunoj elektrifikaciji još nema nikakvih informacija.

"Imat ćemo sve više i više električnih automobila u narednim godinama.  U ovaj projekt krenuli smo 2020. godine.  I u tom momentu bilo je jako nezahvalno prognozirati što će se desiti. Mi smo na 33 različite destinacije instalirali elektro-punjače, te trenutno imamo 66 Porsche destination chargera po 11kW.  Ako se vrijeme dobro isplanira nije nikakav problem doći do destinacije. Od Sarajeva do Bihaća dođete bez problema, čak nam je ostalo i 35 posto baterije što dovoljno pokazuje da i bez punjenja  možete doći do Bihaća poštujući cestovna ograničenja.  Nećete u svakom momentu koristiti Sport, Sport Plus mode, naravno daje vam se i ta mogućnost, tako da smatram da vožnja električnih automobila u Bosni i Hercegovini nije nikakva prepreka", kazao je Armin Mulović, brand manager Porsche BH-a.

 
Kopirati
Drag cursor here to close