Usprkos problemima sa snabdijevanjem i prijevozom Porsche isporučio 68.426 vozila
U prvom kvartalu ove godine

Usprkos problemima sa snabdijevanjem i prijevozom Porsche isporučio 68.426 vozila

AutoMoto / Flash | 14. 04. 2022. u 09:37 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prvom kvartalu 2022. godine kompanija Porsche je kupcima širom svijeta isporučila 68.426 vozila. To predstavlja pad od 5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

''S obzirom na izuzetne okolnosti koje utiču na širu automobilsku industriju, naši prodajni timovi i trgovci su dobro radili u prvom kvartalu“, kaže Detlev von Platen, član Izvršnog odbora za prodaju i marketing u kompaniji Porsche AG.

''Ponovna pojava koronavirusa u nekim regijama kao što je Kina nas je, sa trajnim značajnim izazovima u snabdijevanju i logistici, stavila na iskušenje. Istovremeno, potražnja za našim proizvodima među kupcima širom svijeta je i dalje velika – podjednako su traženi u Europi, Americi i Kini.“

Porast u Europi

Višestruki izazovi s kojima se suočava proizvođač sportskih automobila u različitim regijama svijeta realno oslikavaju situaciju, što se tiče isporuka. U Europi, Porsche je u prvom kvartalu isporučio 22.791 vozilo, što je na godišnjem nivou povećanje od 18 posto – usprkos tome što su brojke bile snažne u istom periodu 2021. godine. Brojke su također porasle na domaćem tržištu u Njemačkoj, sa 6.925 isporuka, što predstavlja povećanje od 16 posto.

U Kini, najvećem jedinstvenom tržištu za Porsche, proizvođač sportskih automobila je obavio 17.685 isporuka.

Foto: PR / Porsche isporučio 68.426 vozila u prvom kvartalu ove godine

Ponovna pojava epidemije koronavirusa koja je povezana sa zatvaranjem centara kompanije Porsche u nekim regijama, kao i izazovi u vidu logistike, su prouzročili pad isporuke od 20 posto.

Ukupno, kompanija Porsche je kupcima u azijsko-pacifičkoj regiji, Africi i na Bliskom istoku isporučila 28.991 vozilo. Kupcima Porschea u SAD-u su isporučena 13.042 vozila usprkos problemima sa snabdijevanjem i prijevozom koji su ujecali na više automobilskih brendova. Ovaj kvartal je sličan najboljem prvom kvartalu ikada, koji je zabilježen u prethodnoj godini.

SUV modeli su i dalje izuzetno popularni

Najveća potražnja bila je, još jednom, za Porscheovim SUV modelima: Porsche Cayenne je isporučen za 19.029 kupaca. Ukupan broj isporuka za model Macan je 18.329. Potpuno električni Porsche Taycan je isporučen 9.470 kupaca. Kultni sportski automobil, model 911, je isporučen u 9.327 navrata, širom svijeta. Ukupno 7.735 primjeraka Panamera modela je isporučeno kupcima. Izvršeno je još 4.536 isporuka modela 718 Boxster i 718 Cayman.

''Mi i dalje s oprezom ulazimo u drugi kvartal, posebno ako na umu imamo oružani sukob u Ukrajini, koji promatramo sa strepnjom i zabrinutošću za one koji su u njega umiješani. Zdravlje i sigurnost ljudi su najvažniji. Utjecaj na naše poslovne aktivnosti se stalno ispituje, a evaluira ga naša radna grupa stručnjaka. Usprkos svemu tome, i dalje optimistično promatramo na stvari i nećemo praviti nikakve kompromise kada je u pitanju kreiranje automobila koji našim kupcima pružaju jedinstveno i emotivno iskustvo“, kazao je Detlev von Platen.

Kopirati
Drag cursor here to close