Gromoglasna karavana

Porsche Experience 2021: Vozili smo neke od najboljih automobila što Porsche nudi

Priliku za cestovnu vožnju modela poput legendarnog 911 Turbo S, Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo, Taycan Turbo S, Cayenne GTS, jednostavno ne odbijamo.
AutoMoto / Flash | 06. 10. 2021. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tvrtka Porsche Centar Sarajevo u suradnji sa uredom Porschea zaduženim za Istočnu i Centralnu Europu nakon godinu dana pauze zbog pandemije COVID19 organizirala je vožnju novih modela iz vruće ponude Porschea.

Prvi dio događaja koja nosi naziv "Porsche Experience" je bio rezerviran za potencijalne kupce. Drugi dio pripao je predstavnicima medija, među kojima smo bili i mi, a na raspolaganje nam je stavljeno čak 10 automobila ovog jedinstvenog brenda.

Priliku za cestovnu vožnju modela poput  legendarnog 911 Turbo S, Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo, Taycan Turbo S, Cayenne GTS, jednostavno ne odbijamo.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Njemački instruktori sa ekipom iz Porsche Centar Sarajevo 

Nakon kratkog brifinga vođenog od strane Porsche instruktora Tobiasa Theurera i Fredrica Haglunda iz Njemačke, te upoznavanja ponuđenih modela krenuli smo na vožnju na relaciji Sarajevo-Jablanica-Igman. Kombinacija autoceste, zavojite magistralne ceste sa uzbudljivim usponima, te brdske ceste koja vodi na olimpijsku planinu Igman bila je dovoljna da na trenutke osjetimo istinsku čar Porschea.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Porsche Experience 2021 

Od obiteljskog do momačkog, od najmanjeg do najvećeg, od najslabijeg do najjačeg, svi do jednog skoro jednako uzbudljivi, u svakom posebna doza 'zabave',  bilo da volite struju ili benzin.

Titulu najljepšeg zvuka za nas je odnio Cayenne GTS, SUV sa dojmljivih 460 konjskih snaga koje stižu iz četverolitrenog benzinca potpomognutih sa dva turbo punjača. Kao najveći i najglasniji čuvao je leđa skupocjenoj karavani.

Ono što je najviše plijenilo pažnju, bila je Nj.E.  911-ska! Kad kažemo Porsche, svi prvo pomislimo na upravo ovaj model. 911-ska u crvenoj i žutoj boji, jedan Turbo S, drugi 'obična' Carrera 4S.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Porsche Experience 2021 

 

Porsche 911 Turbo S je jedan od najmonstruoznijih automobila koje smo do sad vozili. Porsche-ov boxer motor zapremine 3,8 litara uz pomoć dva turbo punjača razvija 650 konjskih snaga te 800Nm okretnog momenta, a do sto kilometara na sat juri za samo 2,7 sekundi uz pomoć  Porsche Doppel Kupplungs, legendarnog PDK mjenjača dovedenog do savršenstva.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Porsche Experience 2021 

Ujedno, ovo je bio i najskuplji automobil u našoj karavani sa prodajnom cijenom od 447 tisuća KM.  Za 'samo' 200 tisuća manje, možete dobiti Carreru 4S sa trolitrenim biturbo motorom, jednakim pogonom i mjenjačem kao u Turbo S verziji, ali sa nešto manje konjskih snaga, njih 450 koji će vas za 3,6 sekunde dovesti do 100 km/h.

Jedan od rijetkih automobila koji nije narušio mir igmanskih izletnika bio je podjednaki ljubitelj brzine ali i ekologije, Porsche Taycan. Sredinom prošle godine Porsche Taycan je stigao u Bosnu i Hercegovinu, a ponajviše zahvaljujući velikom poslu koji je odradila ekipa Porsche Centar Sarajevo,  u vidu pripreme električnih punjača po cijeloj Bosni i Hercegovini. 14 lokacija sa po dva punjača uz Taycanov domet od oko 400 kilometara, svim sadašnjim i budućim kupcima omogućuju bezbrižnu vožnju.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Porsche Experience 2021 

Moderan i potpuno električan, kroz Taycan se provlače geni istinskog Porschea. 760 konjskih snaga struje, i 1050 Nm okretnog momenta. Ubrzanje od 2,6 sekundi do 100 kilometara na sat  i sve to bez 'dernjave'. Ovo bi bile brojke najjače izvedbe Taycana. Taycan se može naći u nešto slabijoj verziji od 530 konjskih snaga. Ukoliko ste mušterija za električnog Porschea, za slabiju verziju Taycana morat ćete izdvojit 217 tisuća maraka, dok za snažnijeg vrijedi cijena od 376 tisuća maraka.

Jednaku zabavu i osmijeh izmamili su nam i dva najmanja i 'najslabija' vozila od 350 konjskih snaga! Porsche 718 je prava vozačka poslastica. Bombončić Porscheove ponude, modeli koji su ulazna vrata u svijet Porschea, poput Boxtera i Caymana su automobili koji će vozačima željnim adrenalina a bez trošenja mnogo novca donijeti dosta zabave.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Porsche Experience 2021 

350 konjskih snaga iz centralnog postavljenog motora, koji vam 'puše' za vratom  uz već spomenuti PDK mjenjač te sa idealnim rasporedom težine do stotke stiže za 4,2 sekundi a maksimalna brzina mu dostiže 285 km/h. Početna cijena ovih modela kreće od 116 tisuća maraka.

Sportski auto? Da! Obiteljski auto? Može! Poslovni auto? Kako da ne! Pogon na četiri kotača? Tu! Luksuz? Uključen! Još luksuza? Može! Tako nekako zamišljamo reklamu za Panameru.

Ako se ikoji automobil uspio etablirati među starosjedioce kao simbol osobnog uspjeha, onda je to svakako ovaj. Vole ga svi, od sportaša preko filmskih diva i pjevača, pa sve do uspješnih poslovnih ljudi.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Porsche Experience 2021 

U karavani u kojoj smo se vozili bile su dvije izvedbe Panamere. Panamera Sport Turismo Turbo S E-hybrid i Panamera 4 E-Hybrid.  Kombinacija električnog i benzinskog motora  u Panameri Sport Turismo Turbo S E-hybrid razvija ukupno čak 700 konjskih snaga, dok slabija verzija ima 560 konjskih snaga. Porsche limuzinu za brza i udobna putovanja možete dobiti po cijeni od 196 tisuća maraka, dok se za najjaču i opremom najbogatiju verziju mora izdvojiti skoro 400 tisuća maraka.

Armin Mulović, brand manager Porschea u Bosni i Hercegovini kazao je da ovogodišnji koncept Porsche Experienca  pokazao jako uspješnim, jer su se bazirali na potencijalne klijente.

"Interesantna stvar je da smo samo kroz par zamjena automobila, dobili četiri zainteresirana klijenta za kupovinu i definitivno mogu da kažem da je ovaj Experience kad smo išli za Neum, jednostavno nam dao pozitivan feedback. Uz četiri prodana vozila, moram naglasiti da su to klijenti koji su vozili konkurente marke, a klijenti dolaze iz svih dijelova Bosne i Hercegovine što nam mnogo znači jer će se na taj način i imidž  brenda Porsche u Bosni i Hercegovini proširiti“, kazao je Mulović.

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close