Nema dovoljno staza

Policija ne može napisati kaznu vozačima romobila

''Ovo što je SŽ uradio nitko nije uradio, uradio je po nekom županijskom zakonu, koji nije primjenljiv'', kaže prof. Lindov.
AutoMoto / Flash | 22. 07. 2022. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Profesor na Fakultetu za promet i komunikacije Univerziteta u Sarajevu Osman Lindov smatra da nije primljenjiv Zakono o uređenju prometa u Sarajevskoj županiji kojim je između ostalog propisano da osoba koja upravlja električnim balansirajućim prevoznim sredstvom i za kretanje koristi nogostupu namijenjen kretanju pješaka, čini prekršaj te joj se može izreći novčana kazna.

On je u izjavi za Fenu kazao kako SŽ nema dovoljno biciklističkih staza kojima bi se mogli kretati električni romobili, te upozorava da ukoliko bi koristili kolovoznu traku i ukoliko dođe do sudara romobila i motornog vozila osoba koja upravlja električnim romobilom će dobiti težu tjelesnu ozljedu.

''Ovo što je SŽ uradio nitko nije uradio, uradio je po nekom županijskom zakonu, koji nije primjenljiv. Ako se dogodi da se sudare romobil i motorno vozilo to je teža tjelesna ozljeda i moguće ako se sudari s pješakom to su manje ozljede. To je zakon o uređenju prometa, a nije zakon o sigurnosti prometa, tako da ne vidim zašto je ovo uradila sarajevska policija'', kazao je profesor Lindov.

Prema njegovim riječima, svugdje u svijetu pogotovo u Europi alternative javnom i individualnom prijevozu su mala prijevozna sredstva, koja su mnogo zdravija, i za ljude koji ih upotrebljavaju i za okoliš tih gradova.

''Među njih spadaju i romobili i oni su ušli u BiH. Dobro je da su ušli, s tim da i bicikla i romobili i skuteri i električna bicikla mi moramo nekako definirati u našim zakonskim rješenjima. Zakonska rješenja se najčešće i u Europi shodno dobrim praksama prepisuju i mi bi trebali prepisati i tako riješiti taj problem. Nažalost mi u BiH ćemo ući u proces da će zakon o prometu donositi sve županije, ili entiteti i izgubit ćemo državni zakon i policija će provoditi nekakve svoje zakonska rješenja koja su na lokalnoj zajednici. Nažalost to nije dobro dobro rješenje'', kazao je Lindov.

Kopirati
Drag cursor here to close