Upozorenje vozačima

Pazite se poledice - zbog niskih temperatura usporeno djelovanje posipnog materijala

AutoMoto / Flash | 20. 01. 2016. u 07:22 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini jutros nisu zabilježeni duži zastoji u prometu. Zbog izrazito niskih temperatura moguća je mjestimična poledica, posebno na dionicama u višim planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Ekipe putnih službi vrše posipanje, ali zbog niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala. Vozačima se savjetuje maksimalna oprezna vožnja, prilagođena uvjetima na cesti.

Vidljivost je zbog magle mjestimično smanjena na dionicama u kotlinama, a izdvajaju se putni pravci Konjic-Mostar i Kakanj-Zenica. Pojačan oprez savjetuje se i zbog učestalih odrona zemlje ili kamenja na kolnik. Posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila.

Izmjenjen je režim prometa na magistralnom putu M-5 Sarajevo tranzit, gdje je na snazi obustava prometa za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse, kao i na magistralnom putu M-16.2 Jablanica-Prozor, gdje se zbog sanacijskih radova prometuje jednom trakom naizmjenično, uz moguće povremene obustave.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

IZMJENE U REŽIMU PROMETA
MAGISTRALNI PUTEVI:
M-4
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u tijeku je sanacija kolnika prometuje se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
M-5
Tranzit kroz Sarajevo, zbog pomjeranja terena obustavljen je promet za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse.
Trg Maršala Tita u Bihaću - zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.
M-16
Jajce- Crna Rijeka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.
M-16.2
Jablanica -Prozor, zbog sanacijskih radova promet se odvija jednom trakom naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. Tijekom dana moguće su povremene obustave do sat vremena.
M-17
Zenica, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji mosta, promet je na petlji Blatuša potpuno obustavljen. Promet putničkih vozila odvija se preko petlje Radakovo, a teretnih vozila preko 7,5 tona nosivosti regionalnim putem R-445 i na petlju Lašva.
M-18
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-mogu prometovati autobusi M3 klase (vozila sa više od 22 sjedišta i čija je najveća dozvoljena masa veća od 5 t) i vozila čija ukupna masa ne prelazi 16 tona, uz napomenu da na velikom klizištu koje se nalazi na stacionaži 7+700 u dužini od 20 m, ukupna širina puta iznosi 3 m, te da je isto obilježeno adekvatnom vertikalnom prometnom signalizacijom.

REGIONALNE CESTE:
R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana prometa za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.
R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) - zbog radova na izgradnji prometnice i mosta preko rijeke Ukrine, na snazi su povremene potpune obustave prometa u trajanju do 45 minuta.

KANTON SARAJEVO:
Zbog izvođenja neophodnih sanacijskih radova obustavljen je promet u ulici Mehe Porobića (od križanja sa ulicom Oteška do križanja sa ulicom Bare kod Stupa), a vozila prometuju alternativnim pravcem.
Zbog izvođenja neophodnih radova usporeno se prometuje u ulici Skenderija.

MOSTAR
Zbog sanacijskih radova, obustavljen je promet za vozila preko 7 tona na sjevernom ulazu u Mostar (na dijelu od Zalika do Narodnog pozorišta). Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je južni ulaz u Mostar, priopćeno je iz IC BIHAMK-a. 

Kopirati
Drag cursor here to close