Četiri godine

Općina iznajmila automobil za 89 tisuća KM

Općina Novo Sarajevo prva je nabavila električni automobil. No, nije mu postala vlasnik nego ga je iznajmila. I to za gotovo 90 tisuća KM.
AutoMoto / Flash | 06. 06. 2022. u 09:56 Bljesak.info
Opština Novo Sarajevo iznajmila automobil za 89 000 maraka

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inflacija, drastična poskupljenja hrane i komunalija razlozi su zbog kojih građani Bosne i Hercegovine moraju biti spremni na sve veća odricanja.

Dok oni štede, u institucijama nema zime. Službeni automobili kupovali su se i tijekom pandemije. Općina Novo Sarajevo prva je nabavila električni automobil. No, nije mu postala vlasnik nego ga je iznajmila. I to za gotovo 90 tisuća KM, piše BHRT

Primjer 

Električni automobil nabavljen je za potrebe službi Općine Novo Sarajevo, a puni se točno ispred upravne zgrade. Iznajmljen je za 89 tisuće KM na period od četiri godine. Načelnik Hasan Tanović kaže da je cilj da Općina Novo Sarajevo bude primjer ekološki odgovornog ponašanja. Tvrdi i da se ovaj potez isplati.

"Vi tim električnim vozilom imate pokrivene sve registracije, osiguranje, zamjenu guma, dijelova. Što god da se dogodi s tim vozilom, vi samo dobijete novo. I ako na nekih sto kilometara trošite oko 30 konvertibilnih maraka, govorimo o fosilnim gorivima, vi ovdje imate dvije KM", navodi Hasan Tanović, načelnik Općine Novo Sarajevo.

No, načelnikova odluka naišla je na oštre kritike. Vijećnik Arslan Dučić prvi je objavio detalje ugovora o najmu. Nejasno mu je zašto je automobil iznajmljen i to za ogroman novac kojim su se mogla kupiti vatrogasna ili kola hitne pomoći. Smatra da, u ovakvoj krizi, to nije ni moralno, ni potrebno.

"Ako uzmete sam koncept prijevoza u Općini Novo Sarajevo koja je izuzetno mala, a gusto naseljena općina, načelnik s jednog na drugi kraj Općine može doći za 15 minuta i stvarno je upitna sama potreba bilo kakvog auta, a posebno auta od 90 tisuća KM", ističe Dučić.

Dok pojedini vijećnici načelniku savjetuju da prošeta do posla, on im odgovara da su za ovu stavku u budžetu svi oni glasali, i da mu nije jasno zašto se sada bune. Vijećnici kažu da jesu glasali, ali da je pisalo nabava, a ne najam automobila. Tanovićeva odluka ne dopada se ni lideru Naroda i pravde, Elmedinu Konakoviću, iako ga je njegova stranka podržala kao načelničkog kandidata.

"Loš poslovni potez" 

"Nemam nikakav problem da to javno kritiziram. Informacije koje dobivam pokazuju da je to loš poslovni potez, iako on ima neku pozadinu da je vrijeme da se električni automobili kupuju, nabavljaju. Apsolutno podržavam, mogli su ga bar kupiti da ostane u vlasništvu same općine", kaže Konaković.

Na nabavci službenih vozila nije se štedjelo ni u pandemijskoj godini. Prema podacima BIRN-a, 2021. kupljeno je 156 putničkih službenih vozila, a na njih je potrošeno 5,6 milijuna KM. Iznajmljivanje službenih auta je u BiH jako rijedak slučaj.

"Ono što vidimo ovdje je da je ta cijena iznajmljivanja vrlo slična nekoj nabavnoj cijeni tog vozila, tako da se tu sasvim opravdano postavlja pitanje zbog čega to vozilo nije kupljeno, i onda bi poslije ostalo u vlasništvu općine i barem imalo neku vrijednost", navodi urednik BIRN-a BiH Semir Mujkić.

Pri nabavci službenih četverotočkaša traži se luksuz - potpuni audio-video ugođaj, kožna sportska sjedišta s grijanjem, najnoviji modeli. Revizorski izvještaji institucija godinama pokazuju i da se ta vozila nerijetko koriste u privatne svrhe, tijekom godišnjih odmora i preko vikenda.

Kopirati
Drag cursor here to close