Deloitteova studija

Nepovjerenje kupaca usporava napredak autonomnih vozila

Prema Deloitteovoj studiji o potrošačima automobila, (ne)sklonost potrošača autonomnim vozilima usporava ulaganje automobilske industrije u napredne tehnologije.
AutoMoto / Flash | 21. 02. 2019. u 10:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čini se da povjerenje potrošača u autonomna vozila nije u porastu. U SAD-u, 50 % ispitanika, u Deloitteovoj studiji o kupcima automobila, smatra da autonomna vozila neće biti sigurna, što je skoro isti postotak ispitanika kao i prošle godine, kada je on iznosio 47%. Riječ je o drastičnoj razlici u odnosu na stajalište potrošača 2017., kada je 74% ispitanika izrazilo zabrinutost u pogledu sigurnosti tih vozila.

Na drugim je tržištima isto tako došlo do zaustavljanja rasta povjerenja potrošača: udio potrošača u Kini, Japanu i Južnoj Koreji koji sumnja u sigurnost autonomnih vozila polako opada, dok je broj nepovjerljivih potrošača u Indiji i Njemačkoj ponešto narastao.

Za koga potrošači navijaju?

Potrošači, kada razmišljaju o automobilskoj budućnosti, možda ne povezuju uvijek nove tehnologije s tradicionalnim proizvođačima automobila. U SAD-u je broj potrošača koji smatraju da će tradicionalni proizvođači izvorne opreme staviti tehnologiju autonomnih vozila na tržište i dalje u padu. Konkretno, s 47% u 2018. pao je na 39% u 2019. Čak i u Njemačkoj, gdje je povjerenje u proizvođače izvorne opreme uvijek bilo poprilično snažno, taj je postotak brzo pao sa 51% u 2017. na 33% u 2019.

Zbog stalnog nedostatka nepovjerenja u privatni sektor potrošači od vlada zahtijevaju povećanje broja propisa. Znatan postotak potrošača u većini država naveo je kako želi "znatan nadzor" nad autonomnim vozilima.

Hibridna i električna vozila

Ljudi diljem svijeta sada smatraju električne pogonske sklopove izvedivima, ali električna vozila i dalje se susreću s poteškoćama. U SAD-u bi 29% ispitanika odabralo netradicionalne pogonske sklopove, uključujući hibridne, baterijske ili druge inačice, za svoje sljedeće vozilo, što je porast od 20% u odnosu na prošlu godinu.

Zanimanje za električna vozila u državama u Aziji znatno je veće nego u SAD-u. Kina je na čelu popisa te bi 65% ispitanika iz Kine više voljelo alternativni pogonski sklop u svojem sljedećem vozilu. Nakon Kine slijede Japan (59%), Koreja (43%) i Indija (39%).

Zastupljenost električnih vozila vrlo vjerojatno će drukčije izgledati u drugim regijama. Snažnije politike za rješavanje pitanja onečišćenja i oslanjanje na inozemnu naftu u Kini možda će potaknuti brže prihvaćanje električnih vozila.

Europske države, kao što su Norveška, Ujedinjena Kraljevina, Francuska i Nizozemska, najavile su planove zabrane prodaje konvencionalnih vozila na dizelski pogon u naredna dva do tri desetljeća. Premda su obje regije spremne na povećanu zastupljenost električnih vozila, promjena vrlo vjerojatno neće nastupiti smjesta. Tomu je tako jer tradicionalna vozila trenutačno čine većinu vozila na cesti, a životni je vijek tih automobila dulji od 10 godina.

U Sjevernoj će Americi zastupljenost električnih vozila vrlo vjerojatno zaostajati za drugim državama zbog niskih cijena goriva, ne pretjerano strogih standarda u pogledu emisija i strože politike u području poreznih olakšica.

Kopirati
Drag cursor here to close