Toyota, Lexus...

Najpouzdanije marke automobila i dalje dolaze iz Japana

I u najnovijoj studiji portala What Car? potvrdila se dominacija japanskih marki na ljestvici onih automobila koji se najrjeđe kvare. Ovoga puta vladaju Lexus, Toyota i Mitsubishi.
AutoMoto / Flash | 16. 10. 2023. u 16:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svojem tradicionalnom istraživanju najboljih i najpouzdanijih automobila britanski je portal What Car? prikupio je podatke od oko 25 tisuća vozača o njihovim automobilima, pa dobivene rezultate organizirao u rang liste najpouzdanijih vozila na cestama.

U obzir su uzeli broj kvarova, postotak pokvarenih vozila, kao i vrijeme te troškove popravaka.

Dvije “Toyote” na vrhu

Već šestu godinu u nizu “zlatnu medalju” u kategoriji pouzdanosti odnosi japanska luksuzna Toyotina marka – Lexus. Automobili im se vrlo rijetko kvare, a kada se to i dogodi otklanjanje kvarova u pravilu je brzo, pa čak i – besplatno, pokazalo je istraživanje. Samo 6% automobila ove marke prošle je godine imalo neki problem, ali su oni bili većinom minorni. U gotovo svim slučajevima automobili su ostajali u voznom stanju, a 69% kvarova bilo je otklonjeno unutar jednog dana, javlja Zimo.

Unatoč činjenici da su svi “problematični” Lexusi bili hibridi, problemi nisu bili vezani uz bateriju, električni ili pogonski sustav, već su se ticali klima uređaja, infotainmenta, 12-voltnog akumulatora, ovjesa, karoserije ili tapecirunga.

Na drugom mjestu po pouzdanosti plasirao se Lexusov vlasnik, Toyota, s gotovo identičnim rezultatima. Kao najpouzdaniji su se pokazali njihovi mali modeli: Aygo, Auris i Corolla (potonji u benzinskim i hibridnim opcijama), dok je općenito najkvalitetnijom Toyotom proglašen SUV RAV4.

Broncu u istraživanju portala What Car? odnosi Mitsubishi. Njihov hibridni Outlander zabilježio je iznimno mali udio kvarova, dok je SUV Eclipse Cross bio jedan od rijetkih modela za koji korisnici nisu prijavili – niti jedan problem.

Modeli s najmanje kvarova

Gledano prema pojedinačnim modelima automobila, ljestvica izgleda nešto drugačije:

  1. BMW Serije 1 (2011-2019)
  2. Ford Mustang Mach-E (2020-)
  3. Lexus NX (2014-2021)
  4. Suzuki Swift (2017-)
  5. Lexus NX (2021-)
  6. Suzuki Ignis (2016-)
  7. Toyota Yaris (2011-2020)
  8. Lexus UX (2019-)
  9. BMW iX3 (2021-)
  10. Hyundai Ioniq Hybrid (2016-2022)
Kopirati
Drag cursor here to close