Izvještaj BIHAMK-a

Najčešći kvarovi: Građani ne održavaju vozila, a država ceste

BIHAMK navodi kako su kvarovi na vozilima uzrok oko 5 posto prometnih nezgoda u BiH.
AutoMoto / Flash | 12. 02. 2021. u 09:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elektrika, ispušni sustavi, upravljački mehanizam i sustav prijenosa uzroci su oko 80 posto svih kvarova na vozilima čiji su se vlasnici obratili za pomoć BIHAMK-u u 2020. godini.

U izvješću stoji kako je najveći broj kvarova tijekom 2020. godine upravo odnosi na elektriku, s ukupnim učešćem od 35,09%, na drugom mjestu najčešćih kvarova su motor i ispušni sustav s učešćem od 22,86%. Dok na trećem mjestu najčešćih kvarova se nalazi upravljački mehanizam i sustav vješanja s učešćem od 10,37%.

Foto: BIHAMK / 

BIHAMK navodi kako su kvarovi na vozilima uzrok oko 5 posto prometnih nezgoda u BiH.

''Povećanje broja registriranih motornih vozila prati i povećanje potražnje za uslugama pomoći na cesti, međutim u 2020. godini je to izuzetak. Naime, u prvom kvartalu 2020. godine počela je pandemija korona virusa zbog koje je u većem dijelu godine bilo onemogućeno ili ograničeno kretanje ljudi u BiH'', navodi BIHAMK.

U provedenom istraživanju obuhvaćeno je i statistički obrađeno blizu 50.000 intervencija na vozilima nosivosti do 3,5 tona svih marki i modela zastupljenih na tržištu BiH, koje je BIHAMK obavio u 2020. godini.

BIHAMK navodi kako se može zaključiti kako je ovakva situacija stanja tehničke ispravnosti rezultat ekonomskog stanja u zemlji, nepovoljnih mogućnosti nabavke novih vozila, odnosno destimulirajuća poreska politika pri nabavci novih vozila i ekološko prihvatljivih vozila.

''Stupanj motorizacije u Bosni i Hercegovini je iznenađujuće visok u posljednjih nekoliko godina u odnosu na predratno razdoblje. Pored destimulirajuće politike nabavke novih vozila, uzrok ovakve situacije stanja tehničke ispravnosti vozila se zasniva na nedovoljnoj kontroli tehničke ispravnosti vozila na cesti od strane ovlaštenih lica'', navodi se.

BIHAMK, između ostalog, navodi kako se na osnovu podataka o broju kvarova koji su zabilježeni na vozilima koja su prometovala bosanskohercegovačkim cestama u promatranom razdoblju može zaključiti da motorizirana građani u BiH veoma malo pažnje posvećuju održavanju vozila u tehnički ispravnom stanju, što je uzrokovano kako manjkom svijesti o navedenom, a i manjkom kontrole stanja tehničke ispravnosti vozila.

''Opće poznate poteškoće u BiH u pogledu opskrbe i kvalitete rezervnih dijelova i sve više cijene remontnih usluga predstavljaju dodatan negativan faktor utjecaja na pouzdanost vozila, kao i na sigurnost saobraćaja na bosanskohercegovačkim cestama. Isto tako, izgradnjom suvremene cestovne mreže, odnosno autocesta, koji u osnovi doprinose većoj sigurnosti saobraćaja, stvaraju se uvjeti za sve veće brzine kretanja vozila. Ova okolnost pridonosi, bez sumnje, smanjenje negativnog utjecaja faktora 'cesta', ali istovremeno stavlja sve veće zahtjeve upravo na sigurnosno-tehničke elemente ispravnosti motornih vozila'', navedeno je u izviješću BIHAMK-a.

Kopirati
Drag cursor here to close