Momci s Blata

Momci s 'Blata' čuvaju duh Opela u Hercegovini!

Duh Opel Mante i dalje živi u Hercegovini, i ne samo Mante, pronašli smo zaljubljenike u Senatore, Ascone, Kadette – sve njih na jednom mjestu!
AutoMoto / Flash | 31. 07. 2020. u 11:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Zapadne Hercegovine stiže zanimljiva priča o momcima koje je okupila ljubav prema jednoj automobilskoj marki. Dečki su ekstremni fanovi Opela. Na području gdje haraju fanovi Mercedesa i BMW-a, oni su ljubav pronašli u starim modelima Opela poput Senatora, Mante, Ascone, Kadetta..

Vjerojatno nigdje na Balkanu nećete vidjeti više Manti, a koje su postale raritet čak i u rodnoj Njemačkoj, koliko ih ima na području Širokog Brijega. Mali grad, četiri Mante, svaka bolja od bolje.

Podsjeća nas to na slavne dane ovog automobila, osamdesetih i devedesetih godina, kada su mnogi opaki vozači na hercegovačkim drumovima „ravnali" krivine za volanom ovog vozila i kada je baš zbog toga nastala znamenita izreka „Cesta tisna, a Manta bisna!“ A o puno jačem Senatoru da ne govorimo!

Vratimo se mi današnjim ljubiteljima i čuvarima tradicije Opela u Hercegovini - zaintrigirani njihovim potezom da sa svojim limenim ljubimcima odu na put dug 2600 kilometara odlučili smo porazgovarati s njima.

Foto: Bljesak.info / Opel Oldschool Hercegovina 

"Klub je nastao doslovno iz grupe na WhatsApp-u gdje je bilo nas par", kazali su nam.

Nekolicina vlasnika Opela koji su se povremeno družili, svoja iskustva, probleme i rješenja većinom su dijelili preko društvene aplikacije. Uvidjevši da je strast prema starim Opelima nemjerljiva, osnovali su i registrirali klub pod imenom "Opel Oldschool Club Hercegovina".  Službeno, postoje od prošle godine kada su registrirani u drugom mjesecu, a u svibnju su već organizirali susret ljubitelja marke OPEL koji je imao iznenađajuće dobar odaziv, te su gosti stigli iz čitave Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Druženje sa mobitela pretočilo se u redovne tjedne sastanke, dobrovoljna davanja krvi, roštilje, organizaciju događaja i naravno 'šarafanje' i sređivanje automobila.

Foto: Bljesak.info / Opel Oldschool Hercegovina 

U klub primaju samo stare Opel modele, sve poslije 1990. godine ne dolazi u obzir, a i do 90'te ide probrano društvo. Klub  broji nekih 50-tak članova i trenutno su fokusirani na organizaciju svog drugog Opel susreta koji će se održati 8.8. 2020. godine u Posušju.

 Na baš jedan takav događaj, godišnji sastanak ljubitelja Opela iz čitave Europe njih petorica su se uputila u Plzen, u Češkoj, udaljenom oko 1300 kilometara u jednom pravcu od Širokog Brijega.. Iako vjeruju svojim automobilima, ništa nisu prepuštali slučaju pa su sa sobom ponijeli prtljažnike pune rezervnih dijelova.

Predsjednik kluba Goran Čuljak je ujedno i 'glavni mehaničar', pa sve njihove ideje sprovodi u djelo. Od redovnog servisiranja do konverzije automatika na manualni mjenjač. Čemu konverzija, pitate se? Pa, jednostavno, nema „burnouta" bez ručnog mjenjača, a „paljenje guma“ starijim Opelima, pogotovo ako straga imaju jednostavniji „kruti ovjes" je milina!

Foto: Bljesak.info / Opel Oldschool Hercegovina 

Ipak  na  putu koji je trajao šest dana, prošli su kroz šest država bez ijednog kvara. Ni onog najmanjeg! 2600 kilometara u oba pravca. Rekli bi da Goran zna svoj posao vrlo dobro! Na događaju u Plzenu bilo je na stotine auta, a Hercegovci nisu ostali neprimijećeni.

Prije svega, organizatori su ostali oduševljeni kad su shvatili koliki su put prevalili, a Opel Manta B  u vlasništvu Marka Lasića pokupila je treće mjesto u kategoriji najzanimljivije auto na skupu! Velika je to čast, ali na kraju krajeva takvi događaji se organiziraju isključivo zbog druženja i dijeljenja jednake strasti, poput događaja koji će se uskoro održati u Posušju.

Rekosmo već, nije to bilo tako davno, na cestama Hercegovine vladari su bili Mercedesi i Opeli. Svi ostali spadali su u drugu ligu. Danas su druga vremena, ali ekipa čuva plamen sjećanja na vremena kad je „Munja" na nosu značila strast za volanom i dugotrajno uživanje u njemačkoj kvaliteti.

Foto: Bljesak.info / Opel Oldschool Hercegovina 
Foto: Bljesak.info / Opel Oldschool Hercegovina 
Kopirati
Drag cursor here to close