CLA

Mercedes u ratu s Teslom

Mercedes je pod pritiskom da pojača svoju ponudu nakon što je razočaravajuća prodaja u Kini prisilila kompaniju da smanji cijene…
AutoMoto / Flash | 05. 09. 2023. u 11:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mercedes-Benz Group AG predstavio je električno vozilo s dužim dometom od bilo kojeg modela Tesle Inc. na tržištu, dok njemački proizvođač luksuznih automobila intenzivira svoje pokušaje da izazove Elona Muska, piše Bloomberg.

750 kilometara uz jedno punjenje

Kompanija je predstavila proizvodni koncept svoje limuzine CLA koja može preći više od 750 kilometara uz jedno punjenje, pobijedivši Teslin redizajnirani Model 3. Mercedesov je prvi automobil temeljen na predstojećim EV podlogama, sa sistemom baterija koji može dodati 400 kilometara dometa u samo 15 minuta punjenja.

"Podižemo to na viši nivo", rekao je Mercedesov glavni tehnološki direktor Markus Schäfer u nedjelju u intervjuu uoči IAA sajma automobila u Münchenu.

"Ovaj je automobil izuzetno važan zbog inovacija i pomjeranja granica onoga što možemo učiniti sa serijskim automobilom".

Mercedes je pod pritiskom da pojača svoju ponudu nakon što je razočaravajuća prodaja u Kini prisilila kompaniju da smanji cijene nekih svojih električnih modela.

BMW AG u subotu je predstavio svoju sljedeću generaciju EV-a, elegantni coupe s digitalnim ekranom projiciranim na cijelu širinu vjetrobrana. I BMW prototip i Mercedesov budući EV trebali bi krenuti u proizvodnju sredinom decenije.

Prodaja u Kini

Mercedes se pokušava oduprijeti Tesli i povećati prodaju u Kini, gdje kupci sve više traže domaće brandove kao što su BYD Co. i Nio Inc., koji su bili bolji u izradi električnih vozila sa softverom prilagođenim lokalnim ukusima. Kompanija ima cilj prodavati samo električna vozila gdje je to moguće do kraja ove decenije i planira postaviti osam tvornica baterija s partnerima.

Iako proizvođač luksuznih automobila nije pogođen rastom cijena električnih vozila u Kini, razdoblje brzog rasta na najvećem automobilskom tržištu možda je gotovo, rekao je glavni izvršni direktor Ola Källenius.

Video: The new Mercedes-Benz Concept CLA Class | Walkaround

''Nakon 30 ili 40 godina ekonomskog čuda, on doseže nivo zrelosti u kojem se suočavate sa strukturnim problemima", rekao je u intervjuu za Bloomberg Television. "Moramo zauzeti malo oprezan stav o tome i vidjeti kako će se stvari razvijati".

Koncept CLA

Koncept CLA nema zakrivljenu liniju krova EQS i EQE limuzina marke. Dok ih njihov nisko spušteni krov čini aerodinamičnijima, povećavajući im domet, dizajn također smanjuje prostor za glavu u odjeljku za stražnja sjedala. To je nedostatak na kineskom tržištu, gdje bogati kupci često više vole da ih vozi vozač.

Mercedes slijedi strategiju povećanja marži fokusiranjem resursa na vrhunska vozila, uključujući Maybach limuzine, automobile AMG performansi i G-Wagon terenske automobile, dok se udaljava od manje profitabilnih početnih modela poput kompaktne A-klase.

Novi CLA koncept pokazuje kako će proizvođač pokušati obraniti svoju poziciju u segmentu početnih luksuznih proizvoda, gdje Mercedes pokušava privući mlađe kupce, natječući se s velikim proizvođačima kao što su Volkswagen AG i Toyota Motor Corp, piše Bloomberg.

Kopirati
Drag cursor here to close