Povlačenje

Mercedes odlazi iz Rusije

Povlaći se s ruskog tržišta i prodaje udjele u podružnicama za industrijske i financijske usluge ruskom lancu autosalona Avtodomu.
AutoMoto / Flash | 26. 10. 2022. u 16:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački proizvođač luksuznih automobila Mercedes-Benz u srijedu je priopćio da će se povući s ruskog tržišta i prodati udjele u podružnicama za industrijske i financijske usluge ruskom lancu autosalona Avtodomu.

Predstavljajući rezultate za treće tromjesečje, financijski direktor Mercedesa Harald Wilhelm rekao je da transakcije ne bi trebale značajno utjecati na profitabilnost i financijsku poziciju grupe, povrh već najavljenih otpisa u prethodnim kvartalima.

"Konačni završetak transakcije ovisi o odobrenju regulatora i provedbi ugovorom utanačenih uvjeta", dodao je Wilhelm, prenosi Hina.

Japanski Nissan uknjižio je u listopadu gubitak od 687 milijuna dolara u prodaji ruskog poslovanja državnoj tvrtki za jedan euro. Za sličan potez odlučio se i Renault, koji je prodao većinski udio u ruskom Avtovazu za jednu rublju.

I Nissan i Renault uključili su u ugovore o prodaji i klauzulu o mogućnosti otkupa u roku od šest godina. Ruski dnevnik Vedomosti citirao je izvor koji kaže da je slična klauzula možda uključena i u ugovor s Mercedesom.

Kompanija je proizvodnju u Rusiji obustavila početkom ožujka

Glasnogovornik njemačke kompanije rekao je da planirana transakcija neće utjecati na 15 posto Mercedesovog udjela u ruskom proizvođaču kamiona Kamazu koji će do kraja godine biti prenesen na Daimler Truck.

Avtodom je priopćio da će odabrati tehnološkog partnera koji će nastaviti upravljati proizvodnim pogonima u industrijskoj zoni Esipovo sjeverozapadno od Moskve, gdje Mercedes-Benz ima proizvodni pogon.

Kompanija je proizvodnju u Rusiji obustavila početkom ožujka.

Udruga europskih kompanija u Rusiji AEB priopćila je da je od siječnja do rujna u Rusiji prodano 9.558 Mercedesovih vozila, za 72,8 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Mercedesovi rezultati za treće tromjesečje pokazuju 19-postotni skok prihoda, na 37,7 milijardi eura. Kompanija je u razdoblju od srpnja do rujna prodala nešto više od 530 tisuća automobila, za 38 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Dobit prije kamata i poreza poskočila je 83 posto, na 5,2 milijarde eura.

Kopirati
Drag cursor here to close