Gorivo

Kako smanjiti potrošnju dizela za rad traktora?

Konvencionalna, duboka obrada zemljišta plugovima i rotacionim drljačama troši najveću količinu dizela.
AutoMoto / Flash | 13. 09. 2022. u 15:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene energenata svakodnevno su na vjetrometini aktualnih događanja, čega nisu pošteđene niti cijene dizela. Svi troškovi u poljoprivredi su porasli, a još uvijek se ne zna što donose jesen i zima. Svaka, i najmanja ušteda odrazit će se na poslovanje. A kako pametno trošiti dizel, savjetuje prof. dr. Ludwig Volk za Agrarheute.

Tvrdi da poljoprivrednici za traktore i poljoprivrednu mehanizaciju troše između 40 do 200 l/ha godišnje. Primjerice, to je tek oko četiri posto dizela koji se koristi u Njemačkoj, prenosi Agroklub.

Bitna je vještina vozača

Način vožnje može diktirati potrošnju, čak oko 20 posto. Žustro ubrzanje i vožnja s 40 km/h uz najmanji broj okretaja motora će rezultirati uštedom. Veće brzine dovode do habanja guma i kočnica te povećavaju potrošnju.

Takođe, izbjegavanje vožnje po tragovima na putevima i smanjenje proklizavanja smanjuje potrošnju do 20 posto. Treba pametno odrediti je li vrijeme prikladno za rad na polju. Ušteda se može realizovati i upotrebom električnih utovarivača i automobila, ako postoji fotonaponski sustav postavljen na farmi.

Izbor proizvođača

Razlike u potrošnji među proizvođačima traktora su oko 10 posto. Traktori s pogonom na sva četiri kotača i motorom visokog broja okretaja do 2200 o/min, složenim mjenjačem, sofisticiranom tehnologijom pogona, s relativno niskim pritiskom u gumama troše za oko 40 posto više.

Konvencionalna, duboka obrada zemljišta plugovima i rotacionim drljačama troši najveću količinu dizela.

Proklizavanje i tragovi

Visok pritisak u gumama od oko 2 bara za tvrde puteve smanjuje otpor kotrljanja i štedi dizel. Traktori rade efikasnije kada su dubina traga i klizanje niski. Duboki tragovi, proklizavanje, rad i vožnja na vlažnom i blatnjavom zemljištu povećavaju troškove.

Izbor guma

Dobar izbor guma značajno poboljšava efikasnost mehanizacije. Proizvođači nude nove radijalne gume veće nosivosti s istim pritiskom ili opterećenjem, više prianjanja i ravnijim tragovima s nižim pritiskom. Označene su slovima "IF" i "VF".

Uz isto opterećenje kotača, "IF" gume mogu raditi s 20 posto manjim pritiskom koji štite zemljište, dok "VF" gume rade s do 40 posto nižim pritiskom. One bolje podržavaju efektivnu vučnu snagu, posebno s varijabilnim pritiskom u gumama.

Štedljivi sustavi pritiska

Jedan centimetar dublji trag košta 10 posto više dizela, dok tragovi duboki 10 centimetara udvostručuju potrošnju. Vozači postižu bolji kontakt guma i zemljišta s pritiskom u gumama od 0,8 bara, pravim izborom guma i mogućim balastiranjem. Prevelik pritisak u gumama i bez prednjeg utega gubi se efikasnost.

Sistemi za kontrolu pritiska u gumama su isplativa investicija. Manje je trošenje guma, a dizela približno 10 posto.

Kvalitetno zemljište bogato organskom materijom, sistemi upravljanja koji sprečavaju preklapanje redova, bolje polaganje sjemena i ravnomjerno đubrenje štedi dizel i poboljšava kvalitet rada.

Parkiranje traktora i redovno održavanje

Oko 20 posto sati se potroši na rad motora u praznom hodu. Zbog toga je bolje parkirati traktor. Vozila i mašine je potrebno redovno održavati i mijenjati ulja što će poboljšati efikasnost i performanse. Hladnjaci trebaju biti čisti, jer prljavi povećavaju potrošnju do 5 posto.

Odaberite lagan, snažan traktor s jednostavnim podizanjem balasta pomoću prednjeg pogonskog dizala. Korištenje upravljačke hidraulike ili pojačivača vuče štedi balast i vrijeme ugradnje.

Spojnica - priključni uređaji

Kada investiraju, poljoprivrednici mogu preferirati stražnje priključke jer su osovinska opterećenja konzistentnija u odnosu na mašine s tri tačke, a za kačenje i otkačenje je potrebno manje radnog vremena. Prilikom obrade zemljišta, na primjer kultivatorom, fokus je na pritisku od 0,8 do 1,2 bara u radijalnim gumama, prednjem balastu za horizontalnu vuču i radnoj širini mašine koja odgovara vuči traktora.

Duboki tragovi, proklizavanje više od 10 posto, prevelika brzina motora i pogrešna podešavanja priključka će umanjiti naša finansijska sredstva.

Poznavanje načina rada

Računa o poboljšanjima mogu voditi samo oni koji znaju način rada i performanse traktora i priključne mehanizacije.

Prikaz potrošnje dizela na terminalu, posmatranje procenta klizanja kao gubitka prednosti prolaza i pokrivenosti područja je važna osnova za efikasniju upotrebu dizela.

Kopirati
Drag cursor here to close