Škoda

Jeste li čuli za Trekku?

Trekka je bila mnogo jeftinija i ekonomičnija alternativa drugim terenskim vozilima s pogonom na sva četiri kotača, proizvodnja je završila 1972. nakon što je proizvedeno gotovo 3000 primjeraka.
AutoMoto / Flash | 05. 10. 2021. u 15:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Škoda Octavia, koja je bila u proizvodnji od 1959. godine, bila je popularna u svijetu. Zbog logističkih, poreznih i carinskih razloga vozilo je je ispuručivano u dijelovima i sastavljano na nekim lokalnim tržištima, piše Revija Hrvatskog automotokluba.

To je bio slučaj i na Novom Zelandu, gdje je Motor Industries International bio odgovoran za montažu. Lokalni generalni uvoznik Škode sa sjedištem u Otahuhuu, pokraj grada Aucklanda, imao je ideju o razvoju vozila koje će biti jeftino, praktično i prikladno prvenstveno za poljoprivrednike, obrtnike i druga poduzeća.

Foto: Škoda / 

Škoda je tu želju čula i 1965. godine poslala iskusnog dizajnera i tehničara Josefa Velebnýja iz Mlade Boleslav na Novi Zeland. On se udružio se s lokalnim dizajnerom Georgeom Taylorom, a zajedno su dizajnirali karoseriju za robusni svestrani auto baziran na Octavija Superu.

Time je označeno rođenje Trekke, koja je od tada sklapana u Otahuhuu prvenstveno za lokalne kupce. Bio je to prvi automobil koji je ikada razvijen i proizveden u pacifičkoj otočnoj državi. Ponuđen je po iznimno atraktivnoj cijeni od 899 novozelandskih dolara, izrađen je po narudžbi, a nije bilo čekanja za isporuku.

Video: Unikátna terénna Škoda Trekka

Kraći međuosovinski razmak u odnosu na Octaviju dodatno je poboljšao terenske karakteristike Trekke. Uz nadoplatu, dostupna je bila i blokada diferencijala za pogonske stražnje kotače. Motor je bio benzinski, 1,2-litreni s 47 KS. Osnovni model bio je dugačak 355 cm i, ovisno o izvedbi karoserije s troja vrata, visok do 204 cm.

Kupci su, piše Revija HAK-a, mogli konfigurirati između do osam sjedala, a Trekka je imala ili limeni ili sklopivi krov. Dostupan je i uklonjivi gornji dio od plastike ojačane staklenim vlaknima. Proizvodnja je započela 1966., godinu dana kasnije 750. kupac dobio je svoju Trekku, a u siječnju 1968. u Otahuhu je izgrađen tisućiti model.

Video: 1969 Skoda Trekka

Trekka je bila mnogo jeftinija i ekonomičnija alternativa drugim terenskim vozilima s pogonom na sva četiri kotača, proizvodnja je završila 1972. nakon što je proizvedeno gotovo 3000 primjeraka.

Model je kupce pronašao i na otocima Fidži, u Australiji i drugim zemljama u Oceaniji, dok je licencirana proizvodnja započela u Pakistanu i Vijetnamu. Nekoliko preživjelih primjeraka dugo je uživalo kultni status na Novom Zelandu. Trekka iz 1969. sada je dio privatne češke zbirke, a druga se može vidjeti u Muzeju Škoda, navela je Revija.

Kopirati
Drag cursor here to close