Druga strana

I električni automobili zagađuju

Vožnja električnim automobilom u Njemačkoj, zagađuje pet puta više nego primjerice u Španjolskoj.
AutoMoto / Flash | 02. 01. 2023. u 10:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Električni automobili ne emitiraju štetne plinove u vožnji. Međutim, proizvodnja električne energije povezana je s proizvodnjom CO2 (ugljičnog dioksida), stoga električni automobili zagađuju neizravno, iako mnogo manje od benzinaca, na primjer. Međutim, razlike među zemljama su značajne, objavila je Revija Hrvatskog autokluba.

U posljednjih trideset dana 34,9% njemačke električne energije proizvedeno je iz ugljena, koji je njen glavni izvor energije.

Zbog toga je proizvodnja električne energije u Njemačkoj jedna od onih koje najviše zagađuju u cijeloj Europskoj uniji.

Emisije su 535 g CO2eq po kilovatsatu. Pet puta više nego u Španjolskoj tijekom istog razdoblja (106 g CO2eq/kWh). Stvari se ne popravljaju puno ako uzmemo u obzir prošlu godinu, budući da su emisije još uvijek iznad 500 g CO2eq/kWh, prema podacima iz Electricity Mapsa koje je obradio hibridosyelectricos.com.

To se, logično, odmah odražava i na korištenje električnih vozila. Vožnja električnim automobilom u Njemačkoj, zagađuje pet puta više nego primjerice u Španjolskoj.

Uzimajući u obzir emisije prosječnog benzinskog automobila (dodajući izravne i neizravne emisije nastale u proizvodnji benzina), u Njemačkoj trenutno vožnja električnim automobilom zagađuje samo 27% manje od benzinskog automobila. U slučaju Španjolske, električni zagađuje sedam puta manje od benzinskog.

Dok benzinski automobil koji troši 6,5 l/100 km emitira približno 17,6 kg CO2 na 100 km, električni automobil koji se puni u Njemačkoj povezan je s približno 12,8 kg CO2 na 100 km.

Unatoč navedenom, električna vozila i dalje pružaju temeljnu prednost u urbanim središtima: ne ispuštaju ugljični dioksid (CO2), ugljični monoksid (CO), dušikove okside (NOx) ni leteće čestice (PM), što doprinosi boljoj kvaliteti zraka u gradovima, prenosi Revija HAK.

Kopirati
Drag cursor here to close