Premijera u Detroitu

Hyundai Veloster dobiva drugu priliku i 'N' varijantu

Hyundai je u Detroitu otkrio prve detalje novog Velostera, Novi Hyundai Veloster temelji se na potpuno novoj platformi pokrenutoj u N varijantama.
AutoMoto / Flash | 16. 01. 2018. u 10:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kupci baš i nisu bili oduševeljeni prvom generacijom Velostera koja je bila lansirana 2011. godine, te je njegov čudan stil bio malo previše za europske ukuse. Kao rezultat toga, Veloster je uklonjen iz prodaje u Velikoj Britaniji i Europi. Živio je samo četiri godine.

To je ponukalo Hyundai da nešto mijenja, te je njihov put od tad krenuo u pravom smjeru. Zaposlili su neke od najboljih inženjera i dizajnera iz cijele industrije. Najpoznatiji od njih svakako je Albert Biermann, bivši inženjer BMW M odjela, koji je osmislio 'N' program te ga tako možemo nazvati ocem poprilično odličnog Hyundai i30 N.

Koliko je to sve utjecalo na novi Veloster? Ukoliko vam se dizajn nije dopao kod prvog, velike su šanse da vam se neće svidjeti ni nova generacija. Nova generacija s starim Velosterom dijeli sličan oblik, tako da je i dalje negdje između couepa i hatchbacka. Nova generacija usvojila je neke od najnovijih Hyundaijevih dizajnerskih obilježja kao što je prednja maska, trodimenzionalna LED zadnja svjetla, dok asimetrična vrata i zadnji kraj ostaju isti. Model N također dijeli istu ideju dizajna i30 N koja uključuje crne i crvene elemente na donjim dijelovima branika u kombinaciji sa sadašnjom Performance Blue shemom boja.

Velike promjene su napravljene ispod haube, Veloster N koristi 2-litarski turbopunjeni četverocilindarski motor od 271 KS jednak motoru kao i u i30 N izvedbi, uparen sa ručnim mjenjačem od šest stupnjeva prijenosa. Također, opremljen je većim kočnicama te Michelinovim Pilot Super Sport gumama. Prema Biermannu, Veloster je prošao isti iscrpni režim kao i30 N, dajući nam tako nadu da bi novi Veloster mogao iznenaditi.

Naravno, Veloster će imati  'basic' opciju koja će dolaziti s dvolitrenim atmosferkim motorom od 144 konjske snage ili 1.6-litreni turbo sa 198 konjskih snaga. Također, na raspolaganju će biti automatski mjenjač s sedam brzina i dvostrukom spojkom.

Veliko pitanje ostaje hoće li se Hyundai usuditi i probati ponovo ponuditi Velostera na tržištu Velike Britanije. Dobre i pozitivne reakcije na i30 N su vjerojatno otvorile tržište Velosteru pogotovo N modelu koji bi vjerujemo ovaj put mogao proći mnogo bolje od svog prethodnika.

Kopirati
Drag cursor here to close