Pametna tehnologija

Ford izumio svjetla koja pomažu vozačima

Svjetla će tijekom noćne vožnje projicirati različite znakove ispred automobila - od uputa za navigaciju do upozorenja za kružne tokove, skretanja itd.
AutoMoto / Flash | 16. 08. 2022. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Forda imaju zanimljivu ideju kako vozačima prikazati korisne i važne informacije za vožnju u noćnim uvjetima, a bez da moraju skretati pogled i pažnju na navigaciju.

Ideja se odnosi na prikaz informacija ispred njih, odnosno da se projiciraju na cesti putem kratkih svjetala.

Dakle, umjesto da gledaju u ekran telefona kako bi dobili informaciju kada i gdje skrenuti, strelica za navigaciju prikazivat će te podatke ispred njih.

Također, kada se automobil približi kružnom toku ili nekom opasnom zavoju, kamera iz prednjih svjetala prikazat će i te informacije ispred automobila, kao što će ih podsjećati na ograničenje brzine i slično.

Tehnologija bi se mogla pokazati korisnim i pri parkiranju. Iscrtavanjem linija koje prikazuju širinu automobila bit će lakše odrediti može li se automobil parkirati na određeno parkirno mjesto.

Još jedna zanimljiva mogućnost primjene jest da virtualno iscrta pješački prijelaz na mjestima na kojima je prava zabra izblijedila, javlja Zimo.

No dok postoje brojne potencijalne mogućnosti s kojima ova tehnologija može pomoći, pitanje je koliko će ona zaista biti primjenjiva i korisna u praksi. Naime, dok se automobil vozi sam, kako je to prikazano u Fordovom videu, nema problema, no možemo samo zamisliti kako bi izgledalo kada bi sva vozila koristila tu tehnologiju.

Ceste na kojima vladaju gužve bile bi prepune različitih obavijesti, što se čini prilično kaotično.

Ford, kao i druge automobilske kompanije nastavit će i dalje s razvojem tehnologija koje bi nam trebala pomoći dok sjedimo za volanom te nam omogućiti što ugodniju i sigurniju vožnju.

Kopirati
Drag cursor here to close