Ozbiljna tužba

Ferrari vraćao kilometražu te tako dizao cijenu rabljenih vozila

AutoMoto / Flash | 08. 03. 2017. u 08:02 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski Daily Mail ekskluzivno donosi priču u središtu koje su se našli brojni Ferrarijevi distributeri, ali i sama matična kompanija iz Italije, a sve je pokrenuo dugogodišnji prodavač Ferrarijevih automobila iz Palm Beacha – Robert Root. Naime, dotični je gospodin nakon 22 godine otpušten sa svog radnog mjesta uz objašnjenje kako je ozbiljno povrijedio poslovnu etiku, no on ima dobre razloge sumnjati da su motivi njegovih nadređenih u potpunosti drugačiji.

Objašnjava kako je otkaz uslijedio odmah nakon njegovog otkrića da mehaničari u salonu koriste dijagnostičku napravu – nazvanu Deis Tester – kojom je moguće vratiti digitalne brojače prijeđenih kilometara na nulu, a sve s ciljem da se podigne cijena pojedinih primjeraka na tržištu rabljenih vozila. Naravno, korištenje takvog softvera nije u skladu sa zakonom i ovdje bi se radilo o velikoj prijevari kupaca koji su daleko preplatiti svoje automobile, ako se priča pokaže istinitom. Primjer LaFerrarija čija je vrijednost skočila za milijun dolara nakon što mu je navodno na zahtjev vlasnika, uz gotovinom podmazane tehničare, kilometraža vraćena na nulu dovoljno govori o razmjerima jedne ovakve prijevare.

71-godišnji Root, koji je za vrijeme svoje uspješne karijere prodao stotine automobila, u svojoj tužbi navodi da se ovdje bez sumnje ne radi o izoliranom slučaju i distributeru koji je postao pohlepan, s obzirom na to da je svako korištenje naprave za vraćanje kilometraže zahtijevalo službeno odobrenje Ferrarijeve središnjice, s kojom se komunikacija odvijala putem bežične mreže. Tužitelj izražava svoju sumnju da su netransparentni procesi izvođeni još od travnja 2010. godine i da je Ferrari sudjelovao u obučavanju svojih zaposlenika o tome kako koristiti Deis Tester u svrhu vraćanja kilometraže. Zvuči kao dobro uigrana mašinerija zbog koje su mnogi kupci ostali izigrani, a preprodavači na temelju prijevare ostali bogatiji za pozamašne iznose, s obzirom na to da mala kilometraža ovako rijetkim automobilima drastično podiže cijenu. No, kako su svi nevini dok im se krivnja ne dokaže, suzdržat ćemo se od daljnjeg komentara i pričekati da se talijanska kompanija službeno oglasi, prenosi Dnevnik.

Kopirati
Drag cursor here to close