Minusi

VIDEO | Električni automobili na hladnoći gube trećinu baterije

AutoMoto / Flash | 09. 03. 2023. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Električni automobili sa potpuno napunjenom baterijom gube do trećine baterije na hladnoći.

To je utvrđeno nakon testiranja na desetak električnih vozila koje je proveo časopis What car, prenio je Tanjug.

Obavljeno je tako što su vozila bila potpuno napunjena prije nego što su ostavljena preko noći na temperaturama u rasponu od nula do dva stupnja.

Foto: Top Gear / Funky Cat First Edition

Automobili su se zatim vozili na poligonu za testiranje na različitim vrstama puta i uvjetima vožnje dok se nisu zaustavili.

Časopis je otkrio da Funky Cat First Edition ima najveće neslaganje između reklamiranog dometa i stvarne udaljenosti pređene po hladnom vremenu, odnosno utvrđeno je da je hatchback s petora vrata, koji je napravila kineska kompanija Ora, navodi da ima domet od 193 milje, ali se zaustavio nakon 130 milja prilikom testiranja, odnosno 33 posto manje od oglašenog.

Renaultov Megane E-Tech imao je odstupanje od 32 posto, a auto koji se najviše približio svojoj reklamiranoj ponudi bio je Nissan Aria, sa odstupanjem od 16 posto.

Tesla Model I bio je na drugom mjestu sa 18 posto.

Video: Electric car winter ranges REVEALED! | What Car?

S druge strane, kompanija sa sjedištem u Seattleu testirala je gubitak trošenja baterije u 7.000 automobila na temperaturama između -7 i -1 stupnjeva.

Vozilo sa najboljim performansama bio je Jaguar I-Pace, koji je imao procijenjeni gubitak dometa od tri posto, ali je Volkswagen ID.4 imao gubitak dometa od 30 posto.

Od 2030. godine u Velikoj Britaniji biće zabranjena prodaja novih automobila i kombija na benzin i dizel, a zabrana će se odnositi i na hibridna vozila od 2035. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close