Jedan duguje čak 94.150 KM

Dug vozača u BiH skoro 60 milijuna KM

"Od ukupnog duga, dug vozača u FBiH je 36.488.101,5 KM, dok u RS on iznosi 19.606.688 KM", rekao je Rakić.
AutoMoto / Flash | 18. 05. 2019. u 12:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupan dug vozača u BiH za prometne prekršaje iznosi skoro 60 milijuna KM, a ukupan dug vozača u FBiH skoro je duplo veći od onog u RS, podaci su Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA BiH).

Goran Rakić, šef Kabineta direktora u ovoj agenciji, kaže da je ukupan dug 58.289.438,5 KM, a ukupan broj naloga je 570.468.

"Od ukupnog duga, dug vozača u FBiH je 36.488.101,5 KM, dok u RS on iznosi 19.606.688 KM", rekao je Rakić.

Alkohol i brzina

On je istaknuo da najviše novca za prometne prekršaje pojedinačno duguje osoba iz općine Sarajevo Stari grad, koja je dužna 94.150 KM u 157 naloga.

Milan Tešić, rukovoditelj Odsjeka za vozače, automobile i putove u Agenciji za sigurnost prometa RS, kaže da se prekršaji koje čine vozači u RS, ali i drugi sudionici u prometu, najčešće odnose na alkohol i brzinu kretanja.

"Zakon o prekršajima RS je rekao da ukoliko se u roku od osam dana plati prekršaj, iznos će se smanjiti za 50 posto. Međutim, taj mehanizam prosto je potrebno još utegnuti preko Poreske uprave RS i ostalih institucija, kako bi stupanj naplate tih prekršaja bio veći", rekao je Tešić za "Nezavisne".

On kaže da je namjera te mjere koja je uvedena bila da se poveća stupanj naplativosti, međutim to je urađeno samo u određenoj mjeri, a efekti nisu onakvi kako je očekivano.

Tešić je rekao da je prilikom naplate veliki problem ukoliko prekršitelj nema nikakvo vlasništvu, odnosno imovinu na sebi.

"Na taj način Porezna uprava RS ne može naplatiti te prekršaje, odnosno ako neko vozi automobil koji nije njegovo vlasništvo a čini prekršaje – jednostavno nema mehanizma da mu se naplati taj prekršaj ako nema imovinu na sebi", kaže Tešić.

A što ako vlasnik nije vozio?

On je pojasnio da u slučaju kad prekršaj zabilježi radar ili kamera, ako osoba koja vozi automobil nije i vlasnik vozila, a pri tome pravi prekršaj, prekršajni nalog stiže vlasniku automobila, koji se izjasni da nije on upravljao automobilom nego ta druga osoba.

"Ako ta druga osoba nema ništa od imovine, ne postoji mehanizam da mu se naplati ta kazna jer se ne može ići preko Porezne uprave RS, auto ne registrira  jer ga nema u svom vlasništvu i nitko mu ne može naplatiti prekršaj. On je van sistema i zbog toga se kod nas dešava ovaj problem", kaže Tešić.

Ševal Kovačević, inžinjer prometa i ovlašteni sudski vještak za promet BiH, kaže da se odavno govori o zloupotrebi automobila u prometu, koja je prešla granice.

On kaže da bi to trebalo regulirati na način da ukoliko vozač vozi automobil koji je u vlasništvu druge osobe i čini prekršaje, taj automobil bi svejedno trebalo oduzeti od vlasnika automobila, pa da se prekršitelj i vlasnik automobila dalje rasprave u parničnom postupku.

"Zakonski treba urediti propise, upozoriti građane da ukoliko osobi za koju se sumnja da ima zloupotrebe u prometu date svoje vozilo, odgovarate svojom imovinom, jer ste mu vi svoju imovinu i dali", istaknuo je Kovačević, pišu Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close