Potpuna tranzicija

Daimler od 2030. kani u Europi prodavati samo električne autobuse

Daimler Buses prodao je u prošloj godini 18.736 autobusa, ali nisu željeli otkriti udio onih električnih.
AutoMoto / Flash | 02. 05. 2022. u 17:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački proizvođač autobusa Daimler Buses objavio je u ponedjeljak da će od 2030. godine u Europi prodavati samo potpuno električne gradske autobuse.

"Ulaganja fokusiramo na segment potpuno električnih gradskih autobusa u Europi od kraja desetljeća", rekao je u ponedjeljak Till Oberwörder, voditelj ogranka za autobuse u Daimler Trucku uoči skupa o e-mobilnosti u Mannheimu.

U 2018. Daimler Buses lansirao je potpuno električni gradski autobus "eCitaro". Oberwörder je rekao da je zadovoljan uvođenjem tog modela, napomenuvši da ih je trenutno na europskim cestama više od 600.

Daimler Buses prodao je u prošloj godini 18.736 autobusa, ali nisu željeli otkriti udio onih električnih, javlja Hina.

Udio autobusa koji kao pogonsko gorivo koriste struju još je uvijek nizak. Prema podacima Udruge njemačkih transportnih tvrtki, prošle je jeseni od 35.000 autobusa na njemačkim cestama njih 1.200 bilo električno.

Nije dovoljno proizvesti električni autobus, treba promijeniti i infrastrukturu, naglasio je Oberwörder. "Treba prilagoditi i spremišta i razmotriti punjenje i servisne radionice", rekao je.

Njegova tvrtka stoga nudi kompletan paket, "E-sustav", kako ga naziva Oberwörder.

No, Daimler Truck još uvijek razvija i konvencionalna vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, koja više zagađuju okoliš, uključujući i autobuse.

Na području e-mobilnosti gradski su autobusi segment s najvećim stopama rasta, navodi čelnik Daimler Busesa.

 

Kopirati
Drag cursor here to close